© Daria Scagliola/Stijn Brakkee

Tainan Spring // MVRDV

Tainan, Taiwan

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

Architect: MVRDVPrincipal in charge: Winy MaasPartner: Wenchian Shi, Jeroen ZuidgeestProject coordinator: Hui-Hsin LiaoDesign team: Hui-Hsin Liao, Angel Sanchez Navarro, Stephan Boon, Xiaoting Chen, Andrea Anselmo, Yi Chien Liao, Zuliandi Azli, Olivier Sobels, Dong Min Lee, Chi Yi LiaoVisualization: Antonio Luca Coco, Costanza Cuccato, Davide Calabro, Paolo Mossa IdraCopyright: Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de VriesPartners:Urban Planners: The Urbanists Collaborative, Taipei, TaiwanLocal Architect: LLJ Architects, Taipei, TaiwanLandscape Designers: Progressive Environmental Inc., Taipei TaiwanStructure Design: Urban Sculptor, Taipei, TaiwanTraffic Engineers: THI Consultants Inc., Taipei, TaiwanMEP: Songsing Engineering Consultants Inc., Taipei, TaiwanImages: Aplus Digital Technology Co., LtdTainan Spring is a public space design that includes the transformation of a former city-centre shopping mall into an urban lagoon and the improvement of a kilometre-long stretch of the nearby Haian Road.

© MVRDV

© MVRDV

© MVRDV

© MVRDV

The plan includes improved public pathways, a reduction in traffic, and the addition of local plants.
The China-Town mall has been removed and meticulously recycled. The mall’s underground parking level has been transformed into a sunken public plaza dominated by an urban pool and verdant local plants. The pool has been carefully planned to be a perfect gathering spot for all seasons.

© MVRDV

© MVRDV

© MVRDV

© MVRDV

This space hosts playgrounds, gathering spaces, and a stage for performances, while the artful deconstruction of the building’s concrete frame has left a number of follies that can be converted to shops and kiosks.
This new way of preserving heritage meant that the site was not cleared and renewed in a tabula rasa approach – instead the foundations of the former mall stick out of the park and the lagoon like a contemporary Roman Forum, offering a visual marker of the historical decision to close a port in favour of a mall.
The renovation of Haian Road has brought new life to one of Tainan’s most lively streets.

© MVRDV

© MVRDV

© MVRDV

© MVRDV

Traffic on the street has been reduced, with cars now occupying just a single lane in each direction. Both Haian Road and the new public square see the introduction of large areas of planting, which makes use of local plant species mixed together in a way that emulates the natural verdant landscape to the east of Tainan Credits:- The Urbanists Collaborative – Lustainability/landscape and urban designers – The Urbanists Collaborative- Frontier Tech Institute – MEP engineers – Frontier Tech Institute- Yong-ji Construction Co.

Ltd. – General Contractor – Yong-ji Construction Co. Ltd.- Evergreat Associates, SE – Structural engineers consultant – Evergreat Associates, SE- LLJ Architects – Local architects – LLJ Architects- THI Consultants Inc., – Transportation planners – THI Consultants Inc.,- LHLD Lighting Design – Lighting designers – LHLD Lighting Design.

Tainan Spring Gallery

Read more articles by Architizer
© John Horner

Melbourne School of Design, University of Melbourne // NADAAA, John Wa rdle Architects

Melbourne, Australia

brick

How Brick is Shaping the Future of Our Cities

Discover the sustainable building blocks shaping the future of design.

+