© John Horner

Swing Time // Höweler + Yoon Architecture LLP

Boston, MA, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →
Text description provided by the architects.

SWING TIME is an interactive playscape composed of 20 illuminated ring-shaped swings. The installation activates a temporary park between the Boston Convention and Exhibition Center and D Street to create an experimental public space. Custom fabricated from welded polypropylene, the swings are designed in three different sizes so that the community can engage, exercise, and play with SWING TIME as individuals or in groups.

© John Horner

© John Horner

© Höweler + Yoon Architecture LLP

© Höweler + Yoon Architecture LLP

LED lighting within the swing is controlled by a custom micro-controller, signaling the swing’s activity level. An internal accelerometer measures the acceleration forces of the swing. When forces are static and the swings are not in use, they emit a soft, white light that illuminates the area. When the swings are in motion, the micro-controller switches the light from white to purple, creating a colorful glowing effect.

© Höweler + Yoon Architecture LLP

© Höweler + Yoon Architecture LLP

© Höweler + Yoon Architecture LLP

© Höweler + Yoon Architecture LLP

SWING TIME’s responsive play elements invite users to interact with the swings and with each other, activating the urban park and creating a community laboratory for play in the Innovation District and South Boston neighborhoods.

SWING TIME is sponsored by the Massachusetts Convention Center Authority and located at The Lawn on D, a 2.7-acre outdoor experimental event landscape.

© John Horner

© John Horner

© John Horner

© John Horner

For more information about The Lawn on D, please visit: www.lawnonD.com.

© John Horner

© John Horner

© Höweler + Yoon Architecture LLP

© Höweler + Yoon Architecture LLP

Swing Time Gallery

Read more articles by Architizer
© John Horner

MIT Beaver Works // Merge Architects

Cambridge, MA, United States

© Atmos Studio

Worldscape // Atmos Studio

City of London, United Kingdom

+