© Marcel van der Burg photography

Swimming Pool De Geusselt // Slangen + Koenis Architecten

Maastricht, Netherlands

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

The multifunctional swimming pool and sports club accommodation De Geusselt is the beating heart of the Geusseltpark in Maastricht. The park links a number of public functions in the slightly sloping landscape. Situated on a hill, the complex connects the adjacent sports park with the green fields of the park both programmatically as well as spatially.

© Marcel van der Burg photography

© Marcel van der Burg photography

Partly sunken into the hill of the park, the small-shaped volumes in combination with the relief of the tinted facade and the large glass areas, create an exciting monolithic statue, which gives the sports complex a pavilion-like character.
Five different swimming pools (a leisure pool, a combinationpool, a competition pool, an instruction pool and an outdoor pool), with a total water surface of 1400 m2 are situated in the building complex.

© Marcel van der Burg photography

© Marcel van der Burg photography

In addition, the building accommodates several local sports clubs (a hockey- and two football clubs and jeu de boule) with a gross floor area of 2,200 m2. This combination of functions and activities creates a vibrant accommodation during both day and night. The functional layout and routing enables users to share many central functions but also gives them the opportunity to retreat to their own club atmosphere and activities.
Throughout the design process, at all levels and scales, the aim was to create a sophisticated building integrating sustainable design by incorporating the volume into the landscape, excellent accessibility, functional operation and thermal comfort.

© Marcel van der Burg photography

© Marcel van der Burg photography

Furthermore, optimal use of natural light and high insulation values minimize the energy consumption of the building. The strong ambitions in terms of sustainability called for a comprehensive combination of innovative installations.
This has resulted in a system where the connection to the gas grid is made redundant: the building operates fully electrical and is 100% carbon neutral.

© Marcel van der Burg photography

© Marcel van der Burg photography

A considerable contribution is done by photovoltaics, solar water heating panels and ground source heat pumps.
The construction system combines a concrete base with timber frame elements, which offers many advantages: durable material usage, large span width, fast construction, high insulation values and at the same time an appropriate and warm appearance for the pool interiors.

© Marcel van der Burg photography

© Marcel van der Burg photography

These structural segments are combined with prefabricated acoustic wooden roof elements filled with wood chip insulation.
The building ties in with the cradle-to-cradle principles. Together with Mosa Facade, a new cradle- to-cradle ceramic tile has been developed. This cooperation did not come out of the blue: located within walking distance from the pool complex, Mosa is part of Maastricht’s rich ceramic tradition.

© Marcel van der Burg photography

© Marcel van der Burg photography

The building combines a unique series of innovative solutions in the field of installations, the custom developed concrete, timber frame elements, triple glazing, use of geothermal energy, cradle-to- cradle principles and more. The exceptional energy performance of the building is acknowledged by the first BREEAM bespoke certification for a swimming pool complex in the Netherlands.Description of the ceramics pieceSlangen + Koenis Architects joined forces with Mosa Facades, the ceramic facade tile specialist, to develop the facade tiles for the project.

© Marcel van der Burg photography

© Marcel van der Burg photography

The architecture firm and Mosa Facades spent over two years developing a sustainable facade finish. Jetske Bömer, project architect at S + K: “The development process was immediately launched in the first phase, which made it possible to create a new tile in which Mosa Facades’ latest insights and ambitions were combined with the aesthetic and sustainable ambitions of Slangen + Koenis.

© Marcel van der Burg photography

© Marcel van der Burg photography

This gave rise to an optimisation, resulting in a simplification of the ultimate product and an enhancement of the aesthetic foundations.”
The Geusseltbad’s C2C facade system contains 6,258 fine ceramic tiles in three shades of black, four different widths and three different depths, creating a playful facade image. The tiles are C2C Silver certified, scratch- and acid-resistant and sintered in such a way that they are non-absorbent and colour-fast.

© Marcel van der Burg photography

© Marcel van der Burg photography

Coffers of varying widths and depths are attached to aluminium profiles on the wood frame structure.
In addition to being involved in the development of the facade, Mosa was also employed for the final installation of the tiles in the interior. Anti-slip tiles were chosen for the floors, and the shower rooms feature a refreshing palette of colours.

© Marcel van der Burg photography

© Marcel van der Burg photography

Tiles of various dimensions in beige and brown shades were used for the walls in the corridors and the dining area, emphasising the linear structure of the Geusseltbad. One hundred percent cradle-to-cradle materials and pigments were used in producing the tiles; in regard to sourcing, both the clay and the pigments are from a known origin.

© Marcel van der Burg photography

© Marcel van der Burg photography

With the design of the Geusseltbad, Slangen + Koenis Architects and Mosa Facades have proven that, in the swimming pool of the future, aesthetics and innovation go hand in hand with sustainability.
.

© Marcel van der Burg photography

© Marcel van der Burg photography

Swimming Pool De Geusselt Gallery

© Kennedy & Violich Architecture

Soft Rocker // Kennedy & Violich Architecture

The SOFT Rockers are smart, solar charging stations disguised as ...

© TERRENEUVE Architectes

Cité Internationale de la Tapisserie, Aubusson // TERRENEUVE Architect es

Aubusson, France

+