© Architecture Studio YEIN

Sushi-Hu // Architecture Studio YEIN

Noam-dong, Gangneung-si, South Korea

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

On the Neighborhood
Nogani-gol Village was a farm village located across the Namdaecheon Stream at the old town of Gangneung, which has the natural landscape as it is to date. In the 1980s, This village was transformed into a residential site along with the opening of a city-planned thoroughfare that filled up the original rice field.

© Architecture Studio YEIN

© Architecture Studio YEIN

© Architecture Studio YEIN

© Architecture Studio YEIN

Afterwards, it became backward in the urban center as a new residential town was developed. As the Pyeongchang Winter Olympic Games was held in 2018, a new underground KTX railroad was constructed and the original railroad of Gangneung has become the present Wolhwa Street. The project site is located around here, and across the hill is the Noam Tunnel that keeps the distressed memories of the Korean War.

© Architecture Studio YEIN

© Architecture Studio YEIN

© Architecture Studio YEIN

© Architecture Studio YEIN

Located around the middle of the small hill sloped towards the west, the site keeps the memories of the time-honored landscape of Nogani-gol Village running along the north-south axis. At this neighborhood which has been run down for almost 30 years, even where no decent restaurant has existed, we came to design none other than a sushi restaurant.

On Topography and Layout
Given the mid-hill road as the main access, this project was to create a landscape with the low hill taken as the background by connecting the building to the public parking lot below.

© Architecture Studio YEIN

© Architecture Studio YEIN

© Architecture Studio YEIN

© Architecture Studio YEIN

Utilizing the topography from the main road at the east to the parking lot, we made three masses articulated to flow along the landform so as to utilize the topography as it is and express its flow. However, due to the client’s budget condition we inevitably had to reduce the area into the scale which enables only one mass, so as to supplement the lack of space with a circulation that connects the upper road and the lower parking lot.

Planning the Floor for a Sushi Restaurant
The floor plan of Sushi Hu as a sushi restaurant consists only of the bar table where the cook makes and provides sushi for customers, the space for group customers, the tables for general customers, a separate kitchen to be used for cooking, and the toilet.

© Architecture Studio YEIN

© Architecture Studio YEIN

© Architecture Studio YEIN

© Architecture Studio YEIN

The separate space for group customers was defined by the wooden partitions and the one-step-lower floor, and positioned where it is most visible from the main road, the Nogani-gil Street. The other tables were laid out where customers could see the panorama of Daegwallyeong Pass through the horizontal band of windows.

© Architecture Studio YEIN

© Architecture Studio YEIN

© Architecture Studio YEIN

© Architecture Studio YEIN

The interior was finished with Euro-formed exposed concrete without any separate finish, and the wall connected to the bar table was made of wood to create a color of warmth with low color temperature to create a space of mildness.

Massing in Harmony with the Hill
All the mass of Sushi Hu was made in a sculptural way just by shaping a white mass like a rice cake, cutting the roof shape slantly considering the snow heaped in the winter, creating two different fenestrations through which to see the four seasons of Daegwallyeong Pass, and making a sheltered access to the sushi restaurant from the northeastern main road.

© Architecture Studio YEIN

© Architecture Studio YEIN

© Architecture Studio YEIN

© Architecture Studio YEIN

Although this is a small floor-plan, the oblique interior space under the slanted roof is an invisible device to reduce the sense of narrowness for customers
.

© Architecture Studio YEIN

© Architecture Studio YEIN

© Architecture Studio YEIN

© Architecture Studio YEIN

Sushi-Hu Gallery

Read more articles by Architizer
© STUDIO TOGGLE

UNIT+ // STUDIO TOGGLE

Kuwait

© Atrium Studio

House in Gorki-6 // Atrium Studio

Moscow, Russia

+