© Akb Architects

Summerhill Residence // Akb Architects

Toronto, Canada

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

SUMMERHILL RESIDENCEIn the leafy residential enclave of Summerhill in Toronto, this home expresses an unabashedly contemporary and exceedingly functional home for a couple with a young child. The new 3,900-square-foot home utilizes the foundation and side walls of a previous house on the site.

Working with tight site constraints on this urban cul-de-sac, the design packed a typical residential program into four levels with great efficiency and economy.

© Akb Architects

© Akb Architects

A balance of much-needed privacy and openness is achieved through a strategy that limits exposure to the street-facing elevation while drawing in natural light and views at the back of the house. Views from all levels to the seemingly endless verdant expanse of the adjacent park visually extend the clients’ modest garden space.

Boldly graphic orthogonal geometries define the elevations, with tall slender windows and recessed balconies forming an intriguing composition of solid and void.

© Akb Architects

© Akb Architects

Red brick and black-stained cedar comprise the elegant material palette of the exterior; this quality of restraint continues on the interior with surfaces rendered in light tones and natural finishes. White oak floors and pristine white storage cabinets conceal all manner of household belongings. A compelling sectional dynamic is established on the ground floor: a few steps up from the double-height entry foyer lead to the primary communal spaces of kitchen and dining, which in turn drop down to a sunken living room at the rear of the house.

© Akb Architects

© Akb Architects

Floor-to-ceiling glazing unites interior and exterior spaces seamlessly, linking living room to outdoor deck, terracing down to the garden. Overlooking the living room is an open galley kitchen, expressing the linearity of a twenty-foot-long white quartz counter that divides the two spaces and forms an organizing spine. A paradigm of streamlined efficiency, the counter discreetly accommodates a sink, microwave, dishwasher and storage, along with a breakfast bar.

Notwithstanding a deep floor plate, natural light is skillfully introduced in myriad ways to imbue the interior spaces with a constantly shifting dynamic.

© Akb Architects

© Akb Architects

Light pours into the two-storey atrium foyer through a generous full-height window, illuminating the ground-floor entry and second-storey overlook. A centrally located light shaft penetrates through three floors of the house, serving triple duty along the way. Soft light filters down the shaft, minimizing reliance on artificial lighting and providing an ambient glow through the translucent acid-etched glass walls in each of the bathrooms on the second and third floors.

© Akb Architects

© Akb Architects

The light shaft terminates directly above the dining table, replacing the customary chandelier with a much more compelling substitute: at night, carefully concealed LED lights along the perimeter of the shaft provide a subtle radiance.

Along with the presence of exterior decks on the second and third floors of the house, the scale and pattern of fenestration capitalize on the exuberant, lush qualities of the rear yard and park, engaging the outdoors on all levels.

© Akb Architects

© Akb Architects

In summer, these east-facing views are predominantly green: the rising sun casts dappled patterns of light and shadow throughout the house, contributing to a kinetic and enriched experiential quality.
.

© Akb Architects

© Akb Architects

Summerhill Residence Gallery

Why Smart, Talented People Fail the Architect Exam

Want to be an architect? The key is to keep going, no matter what.

© Richard Cadan Photografy

Shake Shack Corporate Headquarters // Bergmeyer

New York, NY, United States

+