© emmanuelle moureaux architecture + design

Sugamo Shinkin Bank / Ekoda Branch // emmanuelle moureaux architecture + design

Tokyo, Japan

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

Sugamo Shinkin Bank is a credit union that strives to provide first-rate hospitality to its customers in accordance with its motto: “we take pleasure in serving happy customers.” Ekoda is the fourth branch (third for designing the entire building) by Emmanuelle Moureaux designs, responding to the client’s expectation of “creating a bank the customers feel happy to visit.”

The site is located in a commercial district with many stores.

© emmanuelle moureaux architecture + design

© emmanuelle moureaux architecture + design

© emmanuelle moureaux architecture + design

© emmanuelle moureaux architecture + design

The site’s closeness to the town’s activities — also the heavy traffic and narrow sidewalk — inspired the architect to express this proximity in the building by merging the exterior and interior.

The building is offset approximately 6.5 feet from the property line, and the timber-decked peripheral space is filled with colorful 30-foot-tall sticks.

© emmanuelle moureaux architecture + design

© emmanuelle moureaux architecture + design

© emmanuelle moureaux architecture + design

© emmanuelle moureaux architecture + design

These 29 exterior sticks, reflected on the transparent glazed facade, mix naturally with the 19 interior sticks placed randomly inside the building. This rainbow shower returns colors and some room for playfulness back to the town.Entering the building, the visitors would notice that they are still in an exterior courtyard leading to the bank’s interior.

© emmanuelle moureaux architecture + design

© emmanuelle moureaux architecture + design

© emmanuelle moureaux architecture + design

© emmanuelle moureaux architecture + design

Here also, the inside and outside are integrated. Walking around the glazed courtyard inside, there is a cafe-like open space filled with natural light. The bamboos in the courtyard extend skyward in concert with the colorful sticks.The exterior deck space, interior open space, exterior courtyard, and the interior teller counters compose four layers of spaces.

© emmanuelle moureaux architecture + design

© emmanuelle moureaux architecture + design

© emmanuelle moureaux architecture + design

© emmanuelle moureaux architecture + design

The layers are reflected on the glazing, and combined with complex shadows, they create depth in the space..

© emmanuelle moureaux architecture + design

© emmanuelle moureaux architecture + design

© emmanuelle moureaux architecture + design

© emmanuelle moureaux architecture + design

Read more articles by Architizer
© H2 | Hawkins + Hawkins Architects, Inc.

Structure Lofts // H2 | Hawkins + Hawkins Architects, Inc.

San Diego, CA, United States

© DLR Group

Adjustable Forms Inc. // DLR Group

Lombard, IL, United States

+