© Hertha Hurnaus

Stelzhamerschule // kirsch zt gmbh

Linz, Austria

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Architectural concept’Space as the third teacher’ (L. Malaguzzi)The aim of the architectural concept was to make the environment palpable also inside the building by maximising openness. Unobstructed views allow easy orientation within the school.The central, open development offers atmospheric zones for recreation and relaxation.Glass walls in the group rooms on the east side of the building open up the view into the leafy courtyard.

© Hertha Hurnaus

© Hertha Hurnaus

© Hertha Hurnaus

© Hertha Hurnaus

The overall ensemble (redevelopment and extension) is convincing down to the details and offers the children worlds for learning and movement.The outside glazing on two levels allows the rooms optimal exposure to light. The individual classrooms were designed with built-in storage offering plenty of space and ‘hidden’ displacement ventilation on the walls alongside the aisles.

The colour design of the gym and multi-purpose hall differentiates the rooms according to their uses: large pixel graphics (basketball, breakdance, hockey, ballet) on the walls not only serve as an optical enrichment, but also encourage movement.

© Hertha Hurnaus

© Hertha Hurnaus

© Hertha Hurnaus

© Hertha Hurnaus

The position at the crossroads of Figuly- and Tegetthoffstraße is essential from an urbanistic perspective and is marked by the design of symmetrically offset roof lights.The cladding panels were engraved with excerpts from Article 26 of the Universal Declaration of Human Rights (right to education) in six languages, hence also using words – a central medium of education – to convey the designated use of the building to the outside.Open spaceA central feature is the high-quality design of the spatially limited outdoor areas designed to create a sophisticated, robust and enjoyable open space despite a high usage rate (400 pupils).

© Hertha Hurnaus

© Hertha Hurnaus

© Hertha Hurnaus

© Hertha Hurnaus

Thus the areas for communication and movement, which are essential in an inner-city location, are offered in the courtyard as a supplement to the gyms. In addition, the green area in front of the building along the street was not designed as a buffer, but as a meeting place for pupils and local people (small squares, benches, plants).Technical implementationThe object was implemented in a low energy construction method with controlled ventilation (displacement ventilation in the classrooms) including the design for a natural secondary ventilation system.

© Hertha Hurnaus

© Hertha Hurnaus

© Hertha Hurnaus

© Hertha Hurnaus

The façade consists of prefabricated wooden elements with an HLK ventilated covering layer of fibre cement slabs..

© kirsch zt gmbh

© kirsch zt gmbh

© kirsch zt gmbh

© kirsch zt gmbh

Stelzhamerschule Gallery

© Atmos Studio

StairStalk // Atmos Studio

London, United Kingdom

Editor’s Pick: 10 Outstanding Projects From the 2015 A+Awards

While the architectural world is often preoccupied with awards that serve to adulate prominent indiv iduals within the profession, Architizer’s A+Awards brings it all back to what matters most: fantastic buildings. Focusing on the projects themselves helps architecture firms of all shapes and sizes earn global recognition, no matter where they hail from or what typology…

+