© Benthem Crouwel Architects

Stedelijk Museum of Modern and Contemporary Art // Benthem Crouwel Architects

Amsterdam, Netherlands

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Amsterdam’s Stedelijk Museum is renovated and enlarged. Designed by A.W. Weissman, the building is celebrated for its majestic staircase, grand rooms and natural lighting. These strong points have been retained in the design along with the colour white introduced throughout the museum by former director Willem Sandberg. The existing building is left almost entirely intact and in full view by lifting part of the new volume into space and sinking the rest underground.

Its entrance has been moved to the open expanse of Museumplein where it occupies a spacious transparent extension.

© Benthem Crouwel Architects

© Benthem Crouwel Architects

© Benthem Crouwel Architects

© Benthem Crouwel Architects

The smooth white volume above the entrance, also known as ‘the Bathtub’ has a seamless construction of reinforced fibre and a roof jutting far into space. With this change in orientation and the jutting roof, the museum comes to lie alongside a roofed plaza that belongs as much to the building as to Museumplein.

© Benthem Crouwel Architects

© Benthem Crouwel Architects

© Benthem Crouwel Architects

© Benthem Crouwel Architects

Against the backdrop of the old building, the white synthetic volume is the new powerful image of the Stedelijk Museum.
Besides the entrance, a museum shop and the restaurant with terrace are situated in the transparent addition on ground level. Below the square are among others, a knowledge centre, a library and a large exhibition hall of 1100 m2.

© Benthem Crouwel Architects

© Benthem Crouwel Architects

© Benthem Crouwel Architects

© Benthem Crouwel Architects

From this lowest level in the building it is possible to move to a new exhibition hall in the floating volume level. Via two escalators in an enclosed “tube”, straight through the new entrance hall, the two exhibition areas are connected. This way the visitor crosses the entrance area without leaving the exhibition route and without being distracted by the public functions; visitors remain in the museum atmosphere.

The detailing and color on the inside of the old and new buildings is in alignment, making the explicit contrast between the old building and the new building barely noticeable when walking through the museum.

© Benthem Crouwel Architects

© Benthem Crouwel Architects

© Benthem Crouwel Architects

© Benthem Crouwel Architects

The Weissman building is reinstated in its former glory as it embarks on a new life, facing Museumplein, under one roof with the new addition..

© Benthem Crouwel Architects

© Benthem Crouwel Architects

© Benthem Crouwel Architects

© Benthem Crouwel Architects

Stedelijk Museum of Modern and Contemporary Art Gallery

© Daici Ano

JINS Sendai Izumi // Yohei Kawashima architects inc.

Sendai, Japan

Architecture on the Market: A Desert Home and Studio Pursues Lofty Hei ghts With a Daring Cantilever

The cantilevered desert home made waves back in 2006 when it was first built by the Phoenix-based pr actice.

+