© AT-LARS

St. Carolus Hospital Screening Facility // AT-LARS

Jakarta, Indonesia

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

In April 2020, we initiated the Micro Treatment Facility program, with a mission: to cater the increasing demand of patient treatment capacity and to promote people’s wellbeing during the pandemic, by creating medical facilities, that are quick to construct, scalable, flexible in sizes and adaptable in various locations. The design is crafted around WHO guideline for Severe Acute Respiratory Infection which promotes sufficient proximity, good access and natural ventilation, providing comfort while lowering transmission risk.

© AT-LARS

© AT-LARS

© AT-LARS

© AT-LARS

In August 2020 we completed St. Carolus Hospital Screening Facility as the first built of the Micro Treatment Facility program. Our goal is to continue the facility expansion across Jakarta and beyond. St. Carolus Hospital Screening Facility aims to identify infected and non-infected patients before entering the hospital building. Being located in a parking lot right across the hospital lobby, the 32 metre long facility serves as a new address for the hospital.

© AT-LARS

© AT-LARS

© AT-LARS

© AT-LARS

The new structure takes advantage of the site condition in which the entrance and exit ramp are concentrated under the canopy of the main building to create a close and secure connection between the new facility and the hospital. The building consists of a reception area, waiting cubicles, a screening and a medical staff area.

© AT-LARS

© AT-LARS

© AT-LARS

© AT-LARS

A partition wall separates each waiting cubicle which offers both a seating and space for a wheelchair. It has two separate exits, one to the hospital lobby and the other one to Upper Respiratory Tract Infection clinic. The entrance for patients and medical staff are placed at a good distance.

© AT-LARS

© AT-LARS

© AT-LARS

© AT-LARS

Each entrance and exit are accessible through a ramp to accommodate people with diffability. Prefabricated in two weeks and built on-site in four days, the 140 sqm semi-permanent structure comprises a white scaffolding structure, bangkirai wood decking and polycarbonate cladding. The corrugated uPVC roof helps reduce heat and sound coming from outside.

© AT-LARS

© AT-LARS

© AT-LARS

© AT-LARS

It has a substantial overhang to reduce the amount of heat received by the walls. The façade are made of translucent polycarbonate cladding to create a subtle visual connection between inside and outside. The material’s transparency allows natural light to come in, which reduces energy consumption during the day. The façade opening creates a cross ventilation, which overlaps with the circulation corridor; this creates the necessary natural ventilation inside the building.

© AT-LARS

© AT-LARS

© AT-LARS

© AT-LARS

Bright and bold wayfinding signs are used to help visitors get a clear directory of the new facility. Designed by AT-LARS, this project is a joint force collaboration with St. Carolus Hospital in responding to the COVID-19 challenges in Jakarta..

© AT-LARS

© AT-LARS

© AT-LARS

© AT-LARS

St. Carolus Hospital Screening Facility Gallery

Read more articles by Architizer

7 Award-Winning Conceptual Projects That Come To Life At Night

Rendering evening scenes and capturing nighttime visuals is a surefire way to illuminate the unique aspects of unbuilt projects.

© eb architecture + design

high prairie residence // eb architecture + design

Lyle, WA, United States

+