© LEVENBETTS

Square House // LEVENBETTS

Stone Ridge, NY, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

The Square House is a 43′ x 43′ house designed around a very simple concept: that architecture can completely engage landscape not just through its apertures but from its organizational basis and its approach to what it means to be inside and outside. There is no front door or back door, no formal entry.

© LEVENBETTS

© LEVENBETTS

© LEVENBETTS

© LEVENBETTS

Rather the house is conceived as a series of rooms that can be accessed directly from outside creating a fluid relationship between interior and exterior. The house also has no windows, only doors. The square plan, reinforces a non-hierarchical informal organization while still allowing each face of the building to offer a different experience of the landscape and light.

© LEVENBETTS

© LEVENBETTS

© LEVENBETTS

© LEVENBETTS

The material approach maximizes the sculptural and textural opportunities of cast concrete allowing the building to sit in the landscape and become an integrated part of its site. The material challenges the house type and its domestic program by acting as a both a massive threshold and a permeable surface through which domestic space and nature can co-mingle.

© LEVENBETTS

© LEVENBETTS

© LEVENBETTS

© LEVENBETTS

The house’s sustainable approach is non-technological. Square House heats with the large fireplace and hot water radiant heating cast into the concrete slab. It has no air conditioning, instead it utilizes the thermal massive of south shaded concrete (calibrated to allow in only winter sun) and uses very little energy.

© LEVENBETTS

© LEVENBETTS

© LEVENBETTS

© LEVENBETTS

Through these choreographed energy strategies the house reduces its carbon footprint and is based on the principal of getting back to basics: back to nature!.

© LEVENBETTS

© LEVENBETTS

© LEVENBETTS

© LEVENBETTS

Square House Gallery

© Alex Shoots Buildings

Apropos Architects Construct ‘Career Changing’ Residenz Ei senerz

Sargans, Switzerland

© The Living

Embodied Computation Lab // The Living

Princeton, NJ, United States

+