© JMY architects

[Sky ground] Sinsa-dong Office Complex // JMY architects

Seoul, South Korea

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

[Sky ground]Sinsa-dong Office Complex, Seoul Korea, 2015Alternative Residential and Business Space inside Residential District1. Ugly-looking Ground
The trapezoid shaped, irregularly pentagonal ground located in an urban residential district is a commercial lot in a small area (282m2). With road reduction and difficulties of parking and entry due to the restricted diagonal line (Due North Slant Line for Daylight and Diagonal Plane Control by Street Width) and narrow entrance (3m width), its application for any purpose other than a house will be difficult.

2.

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

Poor Residential Environment in an Exclusive Residential District
Despite the proliferation of small scale qualitative development of nearby Garosu-gil, which is the leading shopping district in Seoul, the urban development and architectural status of the area is slow and poor. With narrow and irregular road and ground formation, increasing land price and old houses, unclear type of housing, parking difficulty and awkward skyline, the area looks like other decaying old downtown area, and the land is surrounded by houses.3.

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

Limited Development Potential
– Legal restriction: The ground is restricted by Due North Slant Line for Daylight on two sides and Diagonal Plane Control by Street Width on two sides, and thus it will be difficult to secure road reduction and parking space.
– Limitation of construction cost: Unreasonable demand by the owner, limitation of construction cost and limitation of technology make the development difficult.
– Difficulty of construction: Complaints by nearby households and narrow road of 3m width make construction difficult.
4.

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

New Alternative Plan as the Composite Residential/Commercial/ Business Space
To resolve the limitations, three factors are suggested as the direction of this project: extremeness, compositeness and connectivity. – Extremeness: Attainment of maximum space with minimum construction cost, maximum opening with minimum opening, simpleness and complexity, roughness and neatness, reversal of legal restriction (attainment of external space on each floor), and deep basement space (6m ceiling height)- Complexity: Composite residential, commercial and business plan- Connectivity: Vertical connectivity with sky and horizontal connectivity with surrounding context.

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

Since the main function is the business facility, the concrete double skin will be installed in the low part (up to the third floor) to be horizontally isolated from the neighbor, and the space between the concrete and door/window skin is used for vertical connectivity (light, wind and rain penetration) with sky.

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

The top part (4th ~ 6th floor) without the alternative is opened as much as possible so that it is horizontally connected to the distant view while the external space of the floor side, which becomes narrower due to the slant line restriction as it goes upward, is vertically connected.

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

The programmed connectivity is connected or separated in the order of commercial, business and residential function from bottom to top..

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

© JMY architects

[Sky ground] Sinsa-dong Office Complex Gallery

© Cosmin Dragomir

Juice Bar Cabin // Not a Number Architects

Bucharest, Romania

© Paul Whittaker

Whittaker Cube // Paul Whittaker

Kakanui, New Zealand

+