© DAVID FRUTOS

Single House Reusing a Former Water Cistern // VALDIVIESO ARQUITECTOS

Madrid, Spain

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Building a single-occupancy home over a former water cistern was the starting point of the project. The site, subsequently altered over time, reached its final configuration circa 1955. It has two levels, facing south, and has remained unaltered since then. The site is part of a low-density suburban environment, which belongs to a development model distinctive of peripheral areas, characteristic of the first third of the 20th century as the summer stays residential areas in the mountain range of Madrid.

© DAVID FRUTOS

© DAVID FRUTOS

The site contains typical scrubland vegetation, increased with non-native but suitable species, conditioned by the region´s dry continental climate (very warm summers and very cold winters). It was initially an underground cistern connected to a well that supplied the main and original building of the state. It presented informal floor plan geometry, probably due to the adaptation to a rocky ground.

© DAVID FRUTOS

© DAVID FRUTOS

The unevenness of the ground propitiated the surfaced of the southern side of the fabric, which adopted the image of a strong retaining wall that confined, on this side, an upper paved platform where is located the well head, and which was occasionally used as space for celebrations. When the cistern no longer fulfilled its mission, it started to be used as a warehouse and storage room for all sort of objects and utensils, but without any other adaptation than an entrance aperture.

© DAVID FRUTOS

© DAVID FRUTOS

The interior constructive and structural configuration was then revealed. This was the first re-appropriation, yet the place continued maintaining its initial ethos as an accessible exterior space, that hides, underground, a warehouse. The final re-appropriation occurred with the transformation of the site in order to address the commission. Neither the immediate environment nor the toponymy is modified; quite the opposite, the pre-existing is accepted as a possible trace pattern (the curved glass façade follows the trace of the former step to be maintained).

© DAVID FRUTOS

© DAVID FRUTOS

On the former paved platform emerges a perched object that moves forward and overhangs facing south over the novel empty space produced by the unevenness of the terrain. The inferior ground level is slightly lowered in order to, with the creation of a new enveloping wall, create a veranda that is placed outside the former platform atmosphere, and that now boasts being, at once, interior and exterior.

© DAVID FRUTOS

© DAVID FRUTOS

The upper floor of the house occupies the new prefabricated volume built with cross-laminated timber made of large, multi-layered panels of spruce-pinefir (SPF) lumber sitting on top of a new metallic structure that does not interfere structurally with the old massive structure; composed of natural stone, ceramic brick and concrete.

© DAVID FRUTOS

© DAVID FRUTOS

This volume shapes a big open space that works simultaneously as living/dining room and kitchen, communicating the house with the common garden. The lower level, partially buried, includes the private and intimate spaces, fragmented rooms of retreat, opened to a patio and to the aforementioned private interior-exterior porch veranda facing a pre-designed artificial landscape unlike the natural picturesque of the common garden.

© DAVID FRUTOS

© DAVID FRUTOS

A building envelope of the new volume has been designed with a high degree of thermal insulation concerning a distribution of blind/open planes that optimizes natural lighting and cross ventilation (in response to the oriented geometry embedded within the existent landscape and to the a new landscaping strategy as a summer/winter passive conditioner); in addition to those other conditions particular to the pre-existing cistern volume (massiveness, natural ventilation, distribution of window spaces and apertures, spaces semi buried and `cave or grotto effect´; reinforces the energy concept of the house, fundamentally based on passive measures.

© DAVID FRUTOS

© DAVID FRUTOS

.

© DAVID FRUTOS

© DAVID FRUTOS

Single House Reusing a Former Water Cistern Gallery

Revealed: The Underground Secrets of the Buildings We Thought We Knew

From burial sites and asylum tunnels to Cold War bunkers, you wouldn’t believe some of the secrets t hat go on behind closed doors of the architecture we thought we knew. What famous buildings are hiding something from us?

© ARCHSTUDIO

Rongbaozhai Coffee Bookstore // ARCHSTUDIO

Beijing, China

+