© Reiulf Ramstad Arkitekter

Selvika // Reiulf Ramstad Arkitekter

Finnmark, Norway

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →
Text description provided by the architects.

The initial approach was to single out and magnify the experience of walking from the roadside down to the seaside at this very special place. Therefore a main concern was to slow down this movement and make the path itself a means of refocusing the experiential mode: a measured, restrained approach that creates awareness.

© Reiulf Ramstad Arkitekter

© Reiulf Ramstad Arkitekter

© Reiulf Ramstad Arkitekter

© Reiulf Ramstad Arkitekter

The monolithic structure in concrete is developed with a clear geometric strategy based on a study of organic circular organisms. The project contains a series of various functions such as parking, bike shed, public toilets, benches, open kitchen and fireplace.Furthermore a functional concern has been on universal accessibility. Instead of opting for a dual solution with staircase and ramp, we came up with the notion of making the ramp the common entryway and develop it into the integral character of the project.

© Reiulf Ramstad Arkitekter

© Reiulf Ramstad Arkitekter

© Reiulf Ramstad Arkitekter

© Reiulf Ramstad Arkitekter

Because of the inclination of the site, and in order to create the reductive motion, the ramp had to be very long. The winding river of the path prolongs the approach and in so doing opens up new perspectives and experiences for the visitor. Located in the extreme north of Norway, in a landscape almost lunar in its barren and inhospitable beauty, the facility should ideally be completely self-sustainable in terms of power input and waste output.

© Reiulf Ramstad Arkitekter

© Reiulf Ramstad Arkitekter

© Reiulf Ramstad Arkitekter

© Reiulf Ramstad Arkitekter

The general notion was to create a human detail in the vastness of the landscape that is as timeless as the landscape itself and that brings attention to the relationship between the duration of experiences and the hugeness of the spatial circumstance..

© Reiulf Ramstad Arkitekter

© Reiulf Ramstad Arkitekter

© Reiulf Ramstad Arkitekter

© Reiulf Ramstad Arkitekter

Selvika Gallery

Read more articles by Architizer
© ENOTA

Zlatibor Residencies // ENOTA

Zlatibor, Serbia

© Vo Trong Nghia Architects

Torus House // Vo Trong Nghia Architects

This torus-shaped stone house is located in a quiet residential ...

+