© LIKEarchitects

Salvador Dali Temporary Museum // LIKEarchitects

Lisbon, Portugal

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Salvador Dali Temporary Museum by LIKEarchitects is a small ephemeral museum placed in the central space of a shopping mall in Lisbon, designed to welcome the exhibition of one hundred drawings (woodblock engravings) inspired by Dante’s “La Divina Comedia” by the painter Salvador Dali.
The musicological space, encouraged by the well-known poem’s close-fitted structure composition (guided by the symbolism of number 3), is distributed in nine inter-connected rooms, organized through three thematic wings – Hell, Purgatory and Paradise.

© LIKEarchitects

© LIKEarchitects

© LIKEarchitects

© LIKEarchitects

The voids – or the “gates” that free up the visitor’s passage between rooms – appear every time when the two walls intersect – the casual corners – leaving the wall central area for the exhibition of the artwork, and then allowing new possibilities of path for the exhibiting itinerary.

© LIKEarchitects

© LIKEarchitects

© LIKEarchitects

© LIKEarchitects

At the same time, the absence of cover reveals, from the upper galleries, the entirely temporary museum’s organizing scheme.
The exhibiting structural walls, guided by the Surrealism driven by the Spanish artist, emerge transfigured and assume an irregular stratification, luring the visitor to a surreal and fragile world.
Composed by superimposed layers of white styrofoam with different masses, the walls design a stripped and unusual materiality, defined by the successive horizontal lines of variable thickness that assume changing shadows during the day.

© LIKEarchitects

© LIKEarchitects

© LIKEarchitects

© LIKEarchitects

The thick and dense pavement, in a coconut fibber carpet, contributes for the creation of a moment of rest in the mall, assuming Salvador Dali Temporary Museum as a drive for escaping from the daily frenzy..

© LIKEarchitects

© LIKEarchitects

© LIKEarchitects

© LIKEarchitects

Salvador Dali Temporary Museum Gallery

© Huang Zelin • Aether Architects | 空氣聯盟建築事務所

Huang Zelin • Aether Architects 空氣聯盟建築設計事務所 Create Fluid an patial Effect at Gulao Tea Alcove

Heshan, Jiangmen, China

© Peter Vanderwarker

John W. Olver Transit Center, Net-Zero Energy Building // Charles Rose Architects Inc.

Greenfield, MA, United States

+