© Sean Godsell Architects

RMIT Design Hub // Sean Godsell Architects

The purpose of the Design Hub is to provide accommodations …

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

The purpose of the Design Hub is to provide accommodations in one building for a diverse range of design research and post-graduate education. The Hub provides a collegial research base for post graduates investigating areas of design ranging from architecture, landscape architecture, and interior design to industrial, aeronautical, automotive, and computer-based disciplines.

© Sean Godsell Architects

© Sean Godsell Architects

© Sean Godsell Architects

© Sean Godsell Architects

Research groups have the ability to locate and fine-tune their accommodations within “warehouses” — open plan spaces where research teams can set up and tailor their work environment to suit their particular needs. The plan of the Hub acknowledges the desire for incidental cross-pollination where researchers from one field encounter those from completely unrelated fields as part of their day-to-day use of the building.

© Sean Godsell Architects

© Sean Godsell Architects

© Sean Godsell Architects

© Sean Godsell Architects

An exhibition space and design archive provide a public interface with both industry and research outcomes. These spaces, combined with a variety of lecture, seminar and multi purpose rooms, facilitate high level exchanges in a number of forums.
The Hub has a large number of ESD features and incorporates strategies for water, waste, and recycling management that are the equivalent of any ESD-focused building on the planet.

© Sean Godsell Architects

© Sean Godsell Architects

© Sean Godsell Architects

© Sean Godsell Architects

In particular, the outer skin of the Hub incorporates automated glass sunshading cells that include solar power infrastructure, and evaporative cooling and fresh air intakes that improve the internal air quality and reduce running costs. The cells have been designed so that they can be easily replaced as advances in the development of solar power result in improved technology.

© Sean Godsell Architects

© Sean Godsell Architects

© Sean Godsell Architects

© Sean Godsell Architects

Part of the northern façade is actually dedicated to ongoing research into solar energy to be conducted jointly by the industry and RMIT. The entire building façade, in other words, has the capacity to be upgraded as technology evolves over the coming decades.Architects: Sean Godsell Architects (Sean Godsell, Hayley Franklin)Architect in Association: Peddle Thorp Architects (Chris Godsell, James Hampton, Raf Nespola).

© Sean Godsell Architects

© Sean Godsell Architects

© Sean Godsell Architects

© Sean Godsell Architects

RMIT Design Hub Gallery

Read more articles by Architizer
© Nestor Architecture

The Cubes House // Nestor Architecture

Israel

© RAVN Arkitektur

Juulsbjergparken // RAVN Arkitektur

Denmark

+