© AB3D Ltd

Residential Complex Ciekurkrasti // AB3D Ltd

Latvia

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

Residential complex Ciekurkrasti is located in Adazi, a suburb of Riga 20-minutes-drive from the city center. It is made up of three joined blocks facing Lake Baltezers to the south and framing a wide courtyard to the northwest. The blocks are positioned so that most residences have a terrace with a direct view of the lake.

© AB3D Ltd

© AB3D Ltd

© AB3D Ltd

© AB3D Ltd

The residences vary from compact one-bedroom apartments to spacious four-bedroom lofts wide open to their environment and extended by vast exterior surfaces.The plot was severely degraded during the Soviet period. Turning the desolated waterfront into a public beach and constructing a boating pier for the use of local residents revitalized it.

The accentuation of natural surroundings was at the forefront of our design process, so we had to be very careful to integrate the sizable volume into the existing environment.

© AB3D Ltd

© AB3D Ltd

© AB3D Ltd

© AB3D Ltd

We covered the whole building with black wood, thus connecting it with natural surroundings and giving it a natural but noble look. Voids and openings to the landscape create terraces and tunnels. Circulation areas outside the building feature sculptural concrete stairs that rise through openings in the volume and connect the courtyard to the lower-lying waterfront.There are four stories in total, including a basement with one side buried underground.

© AB3D Ltd

© AB3D Ltd

© AB3D Ltd

© AB3D Ltd

The structure is built from reinforced concrete.Parking and storage areas in the basement are connected to the levels above by lifts that open onto spacious staircases with large windows allowing natural light to enter the interior. Exposed concrete surfaces on the ceiling and walls are interspersed with wooden cladding. The floors and stairs are polished concrete.Each staircase has an entrance from the courtyard.

© AB3D Ltd

© AB3D Ltd

© AB3D Ltd

© AB3D Ltd

The main entrance lobby is connected to the communal areas. There is a gym, a spa with a pool, a restaurant facing the lake, and a roof terrace to encourage socialization of the residents. Photos by Ansis Starks.

© AB3D Ltd

© AB3D Ltd

© AB3D Ltd

© AB3D Ltd

Residential Complex Ciekurkrasti Gallery

Read more articles by Architizer
© hiroshi kanazawa

ore-no kappou // hiroshi kanazawa

Hong Kong

© Marpillero Pollak Architects

Children’s Museum Lightweight Structures // Marpillero Pollak Architec ts

Richmond Terrace, Staten Island, Richmond County, NY, United States

+