© Mariela Apollonio

REHABILITATION OF THE OLD RAILWAY STATION OF BURGOS (SPAIN) // CONTELL-MARTÍNEZ ARQUITECTOS

Burgos, Spain

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

The project aims to rehabilitate the Old Railway Station to accommodate a recreational and leisure programme intended primarily for children and youth. The intervention extends, on one side, over the Station Square (former Travelers Courtyard) as a pedestrian and relationship space and, on the other side, a boulevard that is today where the railways used to be.

In order to contextualize and integrate the building, a new pergola is built adapting its shape to this new boulevard.

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

It serves not only as a transition between the scale of the building and the green area but also it remains to the great iron and glass marquee that protected the rail-ways and the platforms. This pergola serves now as support for the cafe as well as it dilutes the boundaries of the building in relation with the westside wooded area.

The intervention proposed in the Travelers Building seeks to recover its essence, adapting the construction to the new intended use.

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

This is achieved by reinterpreting in depth the spatial whole conception, as well as the physical and visual relationship between the parts that character-ize it as an architectural piece.

The building is structured along a linear axis and is divided into the different areas requested in the program: In the east wing, the chil-dren’s area; in the west one the restaurant and cafe area; in the access space, at the old mezzanine level, the administration and on the first floor, the youth area.

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

Finally, the three towers are joined through walk-ways with stairways at the ends. The core of vertical communications and services is strategically built in the central body, this allows the individual use of the different building areas without the need to duplicate communication elements or toilets, while allowing facilities concentration.In the access to the building from the Travelers Courtyard, the original space is recovered thanks to two canopies that penetrate in the building, which also serves as windbreaks.

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

These define the access point and the original geometry by reinterpreting that element.Inside, loading walls are cut down on the ground floor to achieve a fluid space and to get visual continuity between the different bodies. At the same time, the mezzanine slab, which was executed with little fortune in the middle of the twentieth century fragmenting the original height of the ground floor space, is completely eliminated.

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

This level is only par-tially recovered at the access, after crossing a threshold with the orig-inal height of the Train Station, which achieves a compression of the space prior to accessing to the lateral bodies.

All the existing interior linings are removed, exposing the brickworks and stoneworks. This operation, necessary for the rehabilitation of the walls, allows to clearly differentiate the existing parts of the building from the new ones.[ESP]El proyecto tiene como objeto la rehabilitación del edificio de la Anti-gua Estación de Ferrocarril, para albergar usos dotacionales de recreo y ocio destinados fundamentalmente al público infantil y juvenil.

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

La inter-vención se extiende, por un lado, a la plaza de la Estación –antiguo Pa-tio de Viajeros- peatonalizando dicho espacio y transformándolo en un es-pacio de relación y, por otro, al ámbito que ocupaban las vías del tren, transformado ahora en bulevar.

Para contextualizar e integrar el edificio en el bulevar se construye una pérgola que se adapta a las trazas de éste al tiempo que hace de transi-ción entre la escala de la edificación y el espacio libre ajardinado -y que recupera el recuerdo de la gran marquesina desaparecida de hierro y vidrio que protegía las vías y los andenes-.

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

Esta pérgola, además de ser-vir de apoyo al espacio de cafetería, diluye el límite del edificio pro-longándose hacia la zona arbolada del oeste.

La intervención planteada en el Edificio de Viajeros busca recuperar la esencia del mismo, adaptando la construcción al nuevo uso previsto rein-terpretando en profundidad la concepción espacial del conjunto, así como la relación física y visual entre las partes que lo caracterizan como pieza arquitectónica.

El edificio se estructura a partir de un eje lineal y se divide en las distintas áreas solicitadas en el programa.

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

En el ala este, la zona in-fantil; en el ala oeste el espacio de restauración; en el espacio de ac-ceso, al nivel de la antigua entreplanta, la administración; en la prime-ra planta, el área juvenil, uniendo las tres torres por medio de pasare-las con sendas escaleras en los extremos.

En el cuerpo central se construye el núcleo de comunicaciones verticales y servicios, permitiendo el uso parcial de las distintas áreas del edifi-cio sin necesidad de duplicar los elementos de comunicación o aseos, a la vez que posibilita la concentración de las instalaciones.

En el acceso al edificio desde el Patio de Viajeros se recupera el espa-cio original con la disposición de sendas marquesinas que penetran en el interior del mismo, haciendo las veces de cortavientos.

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

Esta operación define el acceso y la geometría original reinterpretando dicho elemento.En el interior se seccionan los muros de carga en la planta baja para conseguir un espacio fluido y continuidad visual entre los distintos cuerpos. Al mismo tiempo, se elimina completamente el forjado de la en-treplanta, ejecutado con poca fortuna a mediados del siglo XX, fragmen-tando la altura original de la planta baja.

© Mariela Apollonio

© Mariela Apollonio

© CONTELL-MARTÍNEZ ARQUITECTOS

© CONTELL-MARTÍNEZ ARQUITECTOS

Esta cota se recupera única-mente de forma parcial en el acceso, tras cruzar un umbral con la altura original de la Estación, con lo que se consigue una compresión del espa-cio previa al acceso a los cuerpos laterales.

Se eliminan los revestimientos interiores existentes, dejando al descu-bierto las fábricas, tanto de piedra como de ladrillo.

© CONTELL-MARTÍNEZ ARQUITECTOS

© CONTELL-MARTÍNEZ ARQUITECTOS

© CONTELL-MARTÍNEZ ARQUITECTOS

© CONTELL-MARTÍNEZ ARQUITECTOS

Esta operación, necesaria para la rehabilitación de los muros, permite diferenciar clara-mente las partes existentes del edificio de las nuevas..

© CONTELL-MARTÍNEZ ARQUITECTOS

© CONTELL-MARTÍNEZ ARQUITECTOS

© CONTELL-MARTÍNEZ ARQUITECTOS

© CONTELL-MARTÍNEZ ARQUITECTOS

REHABILITATION OF THE OLD RAILWAY STATION OF BURGOS (SPAIN) Gallery

Read more articles by Architizer
© Manuel Tojal Architects

Apartment in Lapa // Manuel Tojal Architects

Lisbon, Portugal

© Foster + Partners

Qianhai Talents’ Apartments // Foster + Partners

Shenzhen, China

+