© Yohei Sasakura

Rain Shelter House // Masahiro Miyake (y+M design office)

Tottori Prefecture, Japan

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

Location of the house is Yonago-city Sanin area at the foot of Mt. Daisen which has national park.This area has much rain throughout the year. In winter it blows a chill northwest wind and it snows a lot. The site is on a hill. So the scenery is wonderful but it gets the strong afternoon sunlight.We planned the house there where client family (married couple, their two children and wife’s mother who newly live together) lives.We planned the house as divided/parted one.

© Yohei Sasakura

© Yohei Sasakura

© Yohei Sasakura

© Yohei Sasakura

That architecture makes some benefits for the client such as keeping adequate privacy among the family. And client can sleep without any concern for disturbing noise of the other family members after his/her night shift work.
We designed the gabled folded-plate big roof which reaches ground at its one side on each “divided house.” The roof keeps off rain throughout the year, chill northwest wind and snow in winter and strong afternoon sunlight in summer.

© Yohei Sasakura

© Yohei Sasakura

© Yohei Sasakura

© Yohei Sasakura

And the roof can keep the client’s privacy from neighbor houses.
In addition, natural sunlight comes in through the gap between the roof and “divided houses.” So that inside the house is bright enough in daytime without lightings.
The big roof bulges for south side and west side. So that it blocks out direct daylight in summer and get a ventilation and comfortable housing space.

© Masahiro Miyake (y+M design office)

© Masahiro Miyake (y+M design office)

© Masahiro Miyake (y+M design office)

© Masahiro Miyake (y+M design office)

In the living room maximum height of the roof is 7.5 meters. The roof has an opening and a fan which has thermal sensor. They work for heat rejection and gives comfortable housing environment.
In winter the roof can bring in direct daylight due to low solar altitude and accumulate the heat into mortar floor.

© Masahiro Miyake (y+M design office)

© Masahiro Miyake (y+M design office)

© Masahiro Miyake (y+M design office)

© Masahiro Miyake (y+M design office)

Floor heating system is only used at night time as an auxiliary use. In sort, we provide the comfortable housing space with less and less electrical facilities.
We designed that the roof wrap around the “divided houses.” It gives that the client family feels their own bond. And the people come and go between each “divided house” which is private space and the living room like outside which is opened share space for the family.

© Masahiro Miyake (y+M design office)

© Masahiro Miyake (y+M design office)

© Masahiro Miyake (y+M design office)

© Masahiro Miyake (y+M design office)

We hope that the house helps client family’s warm and fulfill life to live together under the big roof..

© Masahiro Miyake (y+M design office)

© Masahiro Miyake (y+M design office)

© Masahiro Miyake (y+M design office)

© Masahiro Miyake (y+M design office)

Rain Shelter House Gallery

Read more articles by Architizer
© Liesbet Goetschalckx

The Strange Barn // Burobill

Heers, Belgium

© Wiel Arets Architects

Campus Hoogvliet // Wiel Arets Architects

Rotterdam, Netherlands

+