© CLB Architects

Queen’s Lane Pavilion // CLB Architects

Jackson, WY, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

The Queen’s Lane Pavilion is the fifth project that CLB Architects has designed for one family on the same property over a 25-year period. The compound of buildings represents the evolution of the family’s developing design aesthetic from the first structure, a traditional log home, to the most recent, a steel and glass pavilion.

© CLB Architects

© CLB Architects

© CLB Architects

© CLB Architects

The footprint of Queen’s Lane was determined by a guest house that had previously occupied the site. Tucked between two spring creeks on the edge of a grove of cottonwoods, the glass home inhabits its own vibrant micro-biome where two decades of habitat-enhancement efforts have fostered a robust fishery and created a refuge for wildlife.

© CLB Architects

© CLB Architects

© CLB Architects

© CLB Architects

The 3,357-square-foot structure follows the footprint of the original L-shaped building to minimize environmental disturbance to the site. Its simple steel-clad form is enriched by deep overhangs, minimalist patios that merge with the landscape, and a protective steel screen whose perforations allow it to morph from solid to lacy while framing views, concealing mechanical systems, and providing privacy for bathrooms and bedrooms.

© CLB Architects

© CLB Architects

© CLB Architects

© CLB Architects

The pattern is an abstracted representation of a cottonwood grove, in reference to the surrounding trees that were preserved during construction and in homage to the protection they provide. The rusty patina creates a material link to the nearby wine silo. When viewed from a distance, it tempers the glass expanses and helps integrate the building into the landscape.

© CLB Architects

© CLB Architects

© CLB Architects

© CLB Architects

Inside, the pavilion’s airy larger volume is defined by floor-to-ceiling windows on the north and south sides. Masses of white—a board-formed concrete fireplace at one end, the kitchen at the other—bookend the living spaces. Bedrooms are arranged at either end of the main form, each glassy cube a secluded nature experience.

© CLB Architects

© CLB Architects

© CLB Architects

© CLB Architects

Fumed white oak floors and ceilings warm and ground the entire home. In this place, the effect of the spring creeks, the protection afforded by the cottonwoods, and a rigorous simplicity of design unite to create a minimalist pavilion set within a wildlife refuge. CLB Architects Team Eric Logan, AIA, Principal Leo Naegele, Project Manager Project Team Architecture: CLB Architects Interior Design: Kitchell Brusnighan Interior Design Contractor: Kurt Wimberg Construction Civil Engineer: Nelson Engineering Structural Engineer: KL&A, Inc.

© CLB Architects

© CLB Architects

© CLB Architects

© CLB Architects

Mechanical Engineer: Energy 1 Lighting: Helius Lighting Group Photography Matthew Millman.

© CLB Architects

© CLB Architects

© CLB Architects

© CLB Architects

Queen’s Lane Pavilion Gallery

© UMA Interior Design

Hangzhou Quiet World Sales Center // UMA Interior Design

Hangzhou, China

© Guangzhou S.P.I Design Co., Ltd

Nebula Park: A Journey Among The Starts // Guangzhou S.P.I Design Co. , Ltd

China

+