© KIM Jae Kyeong

Pyeongdae Panorama // Z_Lab

Jeju-si, South Korea

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

PyeongdaePanorama, a place to feel the ambience of Jeju and the Pyeongdae Sea Pyeongdaeri in Jejuwas once called “Baengdui.” It means a wild field covered with stonesand grass. The old Jeju is well preserved in this village with traditionalstone houses and cottages huddled together in the beautiful seaside. Recently,many newcomers from the land are settling down in this area, converting oldfarmhouses into handicraft workshops, stores, cafes and guest houses.

© KIM Jae Kyeong

© KIM Jae Kyeong

© KIM Jae Kyeong

© KIM Jae Kyeong

They aremaking a positive impact to the village revitalizing the local economy whilemaking efforts to preserve the rural character of the community. The client was also afamily that moved to Jeju from the main land. They were a so-calledhalf-retired generation who retired but refused to live a life of retirees.They wanted to start a new life in Jeju, so they asked us to build a pensionwhere guests can enjoy the privacy that single-family housing offers.

The construction lotwas in the middle section of a big lot used for farming, so taking the futureconstruction of the other lots on both sides into account was important in thedesign process.

© KIM Jae Kyeong

© KIM Jae Kyeong

© KIM Jae Kyeong

© KIM Jae Kyeong

Thus, the idea of having side windows was eliminated, Keepingenough distance from both sides, a principle was established to bring the openpanoramic view into the interior with the ocean view in the front. The lot wasembracing a magnificent ocean view. Wishing the building and the land wouldreflect all the stunning views of the Pyeongdae Sea, we named the place”Pyeongdae Panorama.” The concept ofPyeongdae Panorama was creating harmony with the neighborhood by using solidbricks and Jeju’s stone warehouse as a theme.

© KIM Jae Kyeong

© KIM Jae Kyeong

© KIM Jae Kyeong

© KIM Jae Kyeong

The building would be the shapeof two stone slates laid on top of each other with a large panoramic windowfrom which guests can enjoy the sea view unfold in front of their eyes.Pyeongdae Panorama has only two guest rooms so they can be easily managed andmaintained by the family without hiring anyone.

© KIM Jae Kyeong

© KIM Jae Kyeong

© KIM Jae Kyeong

© KIM Jae Kyeong

A maintenance office of about10m2 was created for the maintenance tasks such as cleaning and laundrywashing can be taken care of within the building.

Each of the two guestrooms “Ocean Panorama” and “Garden Panorama” have a theme.To allow the guests to keep their privacy while enjoying the ocean view, therooms are designed in an “L” shape, and the guests of each room canuse the front and back yards, respectively.

© KIM Jae Kyeong

© KIM Jae Kyeong

© KIM Jae Kyeong

© KIM Jae Kyeong

Each room sleeps up to 4 people,and the two rooms are connected by a door so a family or a group of friends caneasily stretch out using both rooms. The stone walls are used in the ground todefine the areas and create a sense of boundary. The pension has aseparate BBQ pit facing the sea as well as a private outdoor hot tub.

© KIM Jae Kyeong

© KIM Jae Kyeong

© KIM Jae Kyeong

© KIM Jae Kyeong

The OceanPanorama gives a spacious, open feel with a high ceiling and a panoramicwindows in the living room that opens to the breathtaking sea view. The GardenPanorama has a bi-level structure with a private terrace where guests can enjoythe relaxing garden. Each room is decorated in accordance with the tone andmanner, from the lighting and fabric to furnishing, giving a consistent lookand feel.

© KIM Jae Kyeong

© KIM Jae Kyeong

© KIM Jae Kyeong

© KIM Jae Kyeong

To make guests feel right at home, electronic door locks and thesecurity system were installed.

As a livelihood forthe second start after retirement, Pyeongdae Panorama offers flexibility ofconnecting two separate guest rooms and scalability so the place can beexpanded to serve as a main home for the retirees some day when they decide toreally retire..

© KIM Jae Kyeong

© KIM Jae Kyeong

© KIM Jae Kyeong

© KIM Jae Kyeong

Pyeongdae Panorama Gallery

Read more articles by Architizer
© James Ewing

The Forum // Studio 804

Lawrence, KS, United States

© Mole Architects

Modern Makeovers: Extending and Remodeling Vernacular Homes

The recent boom in modern extensions and remodeling of traditional abodes has created new opportunit ies for architects to practice their creativity under site-specific circumstances.

+