© Charles Lanteigne

Prince Philip Residence // Thellend Fortin Architectes

Outremont, Montreal, Canada

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

This project involved the expansion of a spacious single-story Outremont residence built in the 1960s.
Situated on a site with a steep incline and majestic view, the two-floor expansion was designed to offer a generous window on the horizon.
The architectural concept involved the addition of living spaces in the form of a long ribbon situated laterally to and in line with the contours of the existing structure.

© Charles Lanteigne

© Charles Lanteigne

© Charles Lanteigne

© Charles Lanteigne

This ribbon folds and unfolds, thus offering multiple views of the surrounding landscape.
Clad in anthracite-coloured concrete panels, the cantilevered extension reflects in the St.
Marc limestone-lined swimming pool, surrounded by the suspended deck in white-painted concrete.
This mineral setting marries perfectly with the impressive canopy of mature maple trees that offer shade to this oasis at the heart of the city.

© Charles Lanteigne

© Charles Lanteigne

© Charles Lanteigne

© Charles Lanteigne

The extension takes advantage of the site’s unique topography, overlooking the pool and landscaped terrace like a mirador..

© Charles Lanteigne

© Charles Lanteigne

© Charles Lanteigne

© Charles Lanteigne

Prince Philip Residence Gallery

© MIKAMI Architects

Pal System Tochigi Center // MIKAMI Architects

Oyama, Japan

© Bruce Damonte Photography Inc

North Beach Branch Library // LEDDY MAYTUM STACY Architects

San Francisco, CA, United States

+