© LEVS architecten

Primary School Tanouan Ibi // LEVS architecten

Mali

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

The school is a sustainable building at the edge of the village Tanouan Ibi in the vast plain of the Dogon Country, near the Cliff of Bandiagara in Mali (Unesco World Heritage 1989). It consists of three 7 x 9 meters classrooms for in total 180 pupils, a principal’s office, a sanitary building, a depot and a school garden.

© LEVS architecten

© LEVS architecten

© LEVS architecten

© LEVS architecten

In the evening it is used for teaching women.The structure of the building is unique with two verandas running parallel to the classrooms. They operate like buttresses to be able to capture the weight of the barrel vaults in the roof. With their intricate floor pattern and benches the verandas also establish a meaningful place for the village community.

© LEVS architecten

© LEVS architecten

© LEVS architecten

© LEVS architecten

The roof and the eaves have been accentuated by an additional layer of stones and by dilatation stones, separating the barrel vaults. Furthermore, the roof was covered by a thick layer of red earth being mixed with cement in order to achieve a water resistant layer. The gargoyles guarantee the swift drainage of rainwater.

© LEVS architecten

© LEVS architecten

© LEVS architecten

© LEVS architecten

In the roof, custom made ceramic tubes have been inserted, providing ventilation for a pleasant inside climate and spots of daylight, like a starry sky.The architecture of the building is inspired by local traditions of culture and architecture. In fact, one of the most important starting points was the use of local resources and traditional materials.

© LEVS architecten

© LEVS architecten

© LEVS architecten

© LEVS architecten

The goal was to realize an affordable but sustainable building, fitting well into the landscape and being linked to local construction methods. The school was built by local, newly trained masons and with a rather modern technology: newly developed, hydraulically compressed earth blocks (HCEB). They make the building withstand the extreme climate of hot sunlight and heavy rainfall much better than the traditional clay buildings.

© LEVS architecten

© LEVS architecten

© LEVS architecten

© LEVS architecten

In the roof, custom made ceramic tubes provide ventilation for a pleasant inside climate and spots of daylight, like a starry sky. The HCEB bricks are non-fired and produced using the earth on site. This reduces production costs and environmental degradation. The Dogon area is underdeveloped, as the government hardly invests in this remote region of the country.

© LEVS architecten

© LEVS architecten

© LEVS architecten

© LEVS architecten

Therefore, the development of new techniques based on local construction methods, using local materials and training a new generation of masons creates a spin-off for local development. Primary School Tanouan Ibi aims to safeguard the education and social development of the Malian young generation in this area. It was developed and built together with the local community as an equal partner.

© LEVS architecten

© LEVS architecten

© LEVS architecten

© LEVS architecten

This creates the highest commitment and a most sustainable future because it isn’t just a school building, it’s theirs..

© LEVS architecten

© LEVS architecten

© LEVS architecten

© LEVS architecten

Primary School Tanouan Ibi Gallery

Read more articles by Architizer
© J.MAYER.H

The Architecture of Border Control: A Design Dichotomy

Designing a facility for international border control can be a tricky proposition amounting to an ar chitectural tightrope walk. The imperative for almost every border crossing is to communicate contradictory messages of welcoming and surveillance, at once making desired border-crossers feel at ease while trying to make potentially threatening border-crossers feel watched and intimidated. In meeting…

© Architects of Invention

Prosecutor’s Office Tbilisi // Architects of Invention

Tbilisi, Georgia

+