© Fernando Alda

Primary School “Los Cercadillos” // Carmen Sánchez Blanes

Alcalá de Guadaira, Spain

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

The site where we developed the extension of the existing school is located in the southeast of Alcala de Guadaira, a new urbanized area called “Los Cercadillos “; the neighborhood is still in development, ending its limit towards the Guadaira River in the south.

Currently the location has an area of 8.860,88 square meters, of which 4649.85 are available for the new expansion.

© Fernando Alda

© Fernando Alda

© Fernando Alda

© Fernando Alda

The site has an ascendant topography towards the north, having as a result a difference of 2.50 meters between the highest point (where we can find the existing building) and the lowest point where the project is developed.

To differentiate the extension and to make the most out of the limited space, we displayed the project perpendicular to the existing building.

© Fernando Alda

© Fernando Alda

© Fernando Alda

© Fernando Alda

The principal volume is set for the primary classrooms, meanwhile the other independent volumes are for common uses; such as the library, multipurpose room, and gym. These volumes have their own personality and identity by a composition of heights and colors.

The expansion proposes a new consolidated entrance from the main road to the school; this volume continues with the alignment of the current childcare center, becomes the key building that articulates the extension with the existing construction, functioning as the main access, distribution hall and library.

© Fernando Alda

© Fernando Alda

© Fernando Alda

© Fernando Alda

This alignment is set back form the rest of the façade; generating public space to the main entrance, creating a waiting area for parents and children while they arrive and leave.

The project is developed in different levels such as the existing building. After climbing a smooth ramp we get to the access platform of the school, which corresponds to the same level than the entrance of the kindergarten.

© Fernando Alda

© Fernando Alda

© Fernando Alda

© Fernando Alda

Once we are inside the main hall, the ground floor divides into four platforms, through a display of subtle ramps along the central hall.

Although the new intervention is designed with prismatic blocks that integrate with the existing volume, the materials chosen and the exterior design give the new extension its own personality.

© Fernando Alda

© Fernando Alda

© Carmen Sánchez Blanes

© Carmen Sánchez Blanes

To ensure the perception of the complex as a unitary school we decided to maintain the main volume much more sober (administration and kindergarten) while the other volumes are sprinkled with green, adding personality and identity to the whole complex: the new dining room, gym, multipurpose room and hall-library box.
.

© Fernando Alda

© Fernando Alda

© Carmen Sánchez Blanes

© Carmen Sánchez Blanes

Primary School “Los Cercadillos” Gallery

© Kris Lin International Design

Snail Bay Center // Kris Lin International Design

China

© archinauten _ dworschak+mühlbachler architekten zt gmbh

House GT // archinauten _ dworschak+mühlbachler architekten zt gmbh

Linz, Austria

+