© ODA New York

POST Rotterdam // ODA New York

Rotterdam, Netherlands

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Photos by Forbes Massie.Located in Rotterdam’s city center, this historically important building stands as a testament to the inextinguishable spirit of Rotterdam. Built in 1916, it was one of the only original structures still standing after Rotterdam Blitz, the aerial bombardment that in 1940 leveled nearly all of the city’s historic core.

© ODA New York

© ODA New York

© ODA New York

© ODA New York

The City of Rotterdam’s objective is to re-energize the city center with the activation of this site through a combination of residential, retail, and hospitality.

The new 150-meter tower will rise towards the rear of the Postkantoor and straddle the existing courtyard at the Rodezand wing. The vaulted plinth of the tower will greatly enhance the experience of the courtyard, coupling it with the Great Hall of the Postkantoor.

© ODA New York

© ODA New York

© ODA New York

© ODA New York

Designed with nonpareil windows, the POST tower shows openings that vary in size and shape to funnel daylight. This variety sets a break from the series of glass-facade towers along the new Rotterdam skyline, and celebrates the elegance of the main hall along its profile.

At the street level, the Great Hall -a vaulted, 1916 marvel soaring 22.5 meters (almost 74 feet) in height- will undergo a restoration to serve as the project’s public heart, fed by existing entrances at Coolsingel and Meent.

© ODA New York

© ODA New York

© ODA New York

© ODA New York

A new entrance on Rodezand will render the hall accessible from all sides, and will connect with the building’s back courtyard to form a sweeping passageway. The new Postkantoor will update the skyline without rupturing it, and the community will be offered a renewed take on a building full of memories.

© ODA New York

© ODA New York

© ODA New York

© ODA New York

ODA is working with Dutch practice Braaksma & Roos Architectenbureau, widely recognized for their adaptive reuse expertise and skilled heritage assessment. With construction set to begin in 2019, this project provides an opportunity to create a cohesive civic vision for the Postkantoor; bringing people, place, and events together.Credits: ABT, Braaksma & Roos Architectenbureau Credits:- Braaksma & Roos Architectenbureau – Architect of Record – ABT – Architect of Record .

POST Rotterdam Gallery

© Nelson Garrido

Box House II // Massive Order co.

Kuwait

© modus studio

The Bob + Sunny Evans Tree House at Garvan Woodland Gardens // modus s tudio

550, Arkridge Road, Hot Springs, AR, United States

+