© TVK

Place de la Republique // TVK

Paris, France

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Due to its exceptional size (120m by nearly 300m),
its symbolic dimension as a representative public statement and its location in the city, the Place de la République occupies a special place in the international hub that is Paris.
The redevelopment of the Place de la République is based on the concept of an open space with multiple urban uses.

© TVK

© TVK

The elimination of the traffic circle frees the site from the dominating constraint of motor vehicle traffic. The creation of the concourse marksthe return of calm in an airy, uncluttered two hectare space. The new square, now skirted by motor traffic, creates a large-scale landscape and becomes an urban resource, available and adaptable for different uses.

© TVK

© TVK

Clear connections with the large boulevards promote a new balance centred on soft transport for pedestrians, cyclists and public transport. The statue of Marianne,the reflective pool, the pavilion and the rows of thetrees form a strong axis. This harmony is amplified by the serene balance of the mineral element and a very gentle slope of 1%.

© TVK

© TVK

All these elements contribute to both the interpretation of unitary materials in a perennial and contemporary manner and multiple explorations (colours, water, lights) creating different urban ambiances.
The Place de la République is now a new centre of attraction, a place for exchanges and meetings. Two terraces incorporated into the continuity of the square encourage people to sit down and relax.The south-west part of the square houses a 162 m2 pavilion also designed by TVK, a unique building, glazed throughout to retain a continuous impression of this singular space.The Place de la République is now the largest pedestrian square in Paris.bandoning the traffic circle modelThe redevelopment of the Place de la République is based on a decision to create the largest possible public pedestrian area.

© TVK

© TVK

Paris was in need of an exceptionally large and versatile public place, like an open field in the heart of the city, a feature found in many other large cities. Also, it was essential to move away from the traffic circle model.Functional & environmental dissymetryTwo-fold dissymetry, both functional and environmental, is used along the long axis of the square to blend it into the general urban setting.Motor traffic has been reorganised.

© TVK

© TVK

It now runs along the southern edge and two smaller sides of the square only. Now that the traffic runs in both directions and the pavements have been widened, the road is much more similar to the large Parisian boulevards.
Unity and balance
The Place de la République is also open to varied groups participating in a very wide range of activities.

© TVK

© TVK

The aim of the project was to cater for these users by changing the balance between the roadway and the concourse. The most important challenge was to reunify and harmonise the attributes of a city with those of a local neighbourhood.Traffic flowsGenuine intermodalityThe atmosphere of the square is highly dependent on the flow of traffic, and particularly public transport.

© TVK

© TVK

A lane reserved for buses, taxis and cycles runs along the north eastern side of the square, under the trees, connecting with the Rue du Faubourg du Temple. This creates a smooth flow of traffic and at the same time fosters intermodality. Almost all the bus stops are located very close to the main Metro exits and/or cycle/taxi stations.

© TVK

© TVK

The vast pedestrian area makes it easy to change from one mode of transport to another.Espace piéton : 70% de la surface totale de la place soit 24000m2Espace piéton sur le parvis central : 57% de la surface totale soit 20000m2The environmentalapproachA comfortable square, conscious of its environmentFrom an environmental point of view, traffic has been routed through the shaded area of the square to free up a large pedestrian area in the sunny part.

© TVK

© TVK

The squareis comfortable as a result of a strategy that is at once urban, landscaped and architectural.

© TVK

© TVK

The process is underpinned by the use of perennial materials and economic techniques.Simple measures have been implemented to prevent the square becoming a “heat island”:- increasing planting and creating a unit of vegetation to provide maximum mass effect;- allowing the sun to penetrate and positioning the pedestrian areas in the sunniest areas;- taking advantage of the summer breezes, which are cooled by contact with the sheets of water in the centre and west of the esplanade;- blocking the cold winter winds by thickening the vegetation in the north;- using the layout and materials to improve comfort and combat the “heat island” effect;- supporting and consolidating the usage dynamic in the square to suit the prevailing conditions.ClientCity of Paris, highways Department (Direction de la Voie- rie et Déplacements)–Project managementTrévelo & Viger-Kohler, commissioned architects and urban planners: Pierre-Alain Trévelo and Antoine Viger- Kohler; Vincent hertenberger, Project Manager, with Agathe lavielle and Victor Francisco, Pavilion Project Manager, and Marta Blazquez, Xaviere Bouchacourt, Sophie Euscheler, Olivier Giraudo, Diane Gobillard, Jean-Baptiste Jacquel, Julien Jacquot, hee-Won Jung, Nicolas Mallet, Segolene Merlin and Anais Nicolas ATEC technical consultantsDamien Bodenes and Audrey MarcAREAL + Martha Schwartz Partners, landscape architects,Christian WeierCITEC traffic and movement consultantsPhilippe Gasser, Alexis Dupont-Roc and Matthieu Bara- delJML Consultants, fountain consultantsJean-Max llorcaAIK – Yann Kersale, lighting designFabienne Maman, Jean-Marie Priol and Clara RitouretTranssolar, environmental consultantsArnaud BillardVille Ouverte, dialogue and consultingGwenaelle d’Aboville and Pierre-Antoine Tiercelin, with Samuel PoissonSegic Ingenierie Mutual FundFabrice GiudicientreprisesRAZEL-BEC + CentralPose lot 1: External works + laying slabsEiffage Energie lot 2: EP+SlTKronimus lot 3: Concrete slab supplierSignature lot 4: horizontal signageLinea BTP lot 5: Vertical signageSogea lot 6: Soakaway pitEiffage Energie lot 7: FountainsMineral Service lot 9: Concrete poured in situ EMCB lot 10: Wooden seatingentreprises PavillonTvKTrévelo & viger-KohlerArchitectes Urbanistes 23 rue Olivier-Métra 75020 Paris – France T.

© TVK

© TVK

+33 (0)1 47 00 04 62 agence@tvk.fr www.tvk.fr Communication : Océane Ragoucy ragoucy@tvk.frPReSS ConTACTMeTRoPoLiS CoMMUniCATionChloé habig & Olivia du Mesnil du Buisson 8 rue legouvé75010 Paris – FranceT. +33 (0)1 42 08 98 85 info@metropolis-paris.com www.metropolis-paris.comv–isualsCreditsPhotographer: Clement Guillaume Perspectives: TVK/Myluckypixel Plans, sections, axonometry: TVK Drawings: TVK/Martin Etienneview photographsDirect link: http://joomeo.com/Metropolis Username: TVK Password: PRESSEdownload photographs in high definition:info@metropolis-paris.comTVK / Press kit – Place de la Republique – June 201336 TVK / Press kit – Place de la Republique – June 2013 37MGE : Entreprise généralePro Logis lot n°1 : Terrassement Fondations ERTCM lot n°2 : CharpenteMGE lot n°3 : Menuiseries extérieuresSMAC lot n°4 : EtancheitéEMT lot n°6 : Plomberie Chauffage Ventilation EAMS ELEC lot n°7 : ElectricitéETAO lot n°8 : Forage Géothermie.

Place de la Republique Gallery

© BRÜCKNER & BRÜCKNER ARCHITEKTEN, TIRSCHENREUTH  I WÜRZBURG

POWER AND HEAT SUPPLY PLANT // BRÜCKNER & BRÜCKNER ARCHITEKTEN, T IRSCHENREUTH I WÜRZBURG

Würzburg, Germany

© DCPP arquitectos

CERRADA DE CORTÉS 87 // DCPP arquitectos

Mexico City, Mexico

+