© Civic Architects

Piushaven Harbour Pavilion Tilburg // Civic Architects

Tilburg, NB, Netherlands

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

With the start of 2018, a new iconic structure was opened to the public in Tilburg(Netherlands). The structure forms a public pavilion on the central pier in the old cityharbour and serves as a landmark for recreational boats and yachts, visiting the city.The firms Civic Architects & Bright Urban Futures designed a striking steel structurethat unites the public viewing platform and the restaurant, adding a piece of sturdyarchitecture to the harbour vista.Elevated public spaceThe structure facilitates a special combination of public and private activities on aunique site in the city.

© Civic Architects

© Civic Architects

© Civic Architects

© Civic Architects

The central pier in the harbour was built for grain transhipmentin the early 20th century, but became a place for public events and leisure activities,in more recent times. Today it has been transformed into a place where the restaurantRAK shares space with a public plateau that also covers the public space on the pier.The structure benefits from the qualities of the pier in various ways: The restaurant ispositioned close to the water and offers visitors a beautiful view, while keeping 2/3 ofthe plot area open for public use.

© Civic Architects

© Civic Architects

© Civic Architects

© Civic Architects

The roof structure also provides for the viewing deck,and acts as a shelter for the rain. As a result, events and leisure activities can take placein various ways.A contextual iconThe design of the iconic pavilion is rooted in the historic harbour and its characteristicatmosphere: The inert black cargo ships and the robust bridges form a set of iconicattributes in the harbour park.

© Civic Architects

© Civic Architects

© Civic Architects

© Civic Architects

The straightforward shape, the robust structure, the mattblack façades and the combination of steel and wood are magnifications of the site andits surroundings. The shape and details of the structural platform where a result of anintegrated design process, where several needs were combined in one architecturalelement: from floor separations to sun protection.

© Civic Architects

© Civic Architects

© Civic Architects

© Civic Architects

The pavilion thus becomes a simpleand self-evident iconic part of the public space in the Piushaven Harbour.Solid structural architectureThe heavy roof edge forms an integral solution for the engineering of the structuralsystem: in order not to affect the historic wooden foundation of the quay, the columnsare positioned inwards, with two meters distance.

© Civic Architects

© Civic Architects

© Civic Architects

© Civic Architects

The overhangs are accommodatedby constructing the viewing deck’s solid steel balustrades as structural beams whichalso carry the floor of the deck. Fixed structural joints and the absence of stability wallsensure a free floor plan layout, while the oversized structure allows for high intensitypublic use of the deck. The structure is the architecture and thus forms a powerfuladdition to the Piushaven harbour, built to last.Project details:Name: Piushaven Harbour PavilionLocation: Hopliedenkade, Tilburg (NL)Program: Restaurant, Elevated public deck, terras, boat jettyFloorSize: 260 m2Commission: Full Commission: SD, DD, CDs, CAPeriod: November 2015 – December 2017Client: Orion Projectontwikkeling, The City of TilburgTeam:Civic Architects: Jan Lebbink, Rick ten Doeschate, Ingrid van der Heijden,Gert Kwekkeboom, Fernanda Romeu, Angela Solis,Niels Boswinkel, Helena MorenoBright urban Futures: Gerjan StrengPartners: Archimedes Bouwadvies, BAM Bouw en Techniek,Janssen LastechniekenPhotography: Stijn BollaertDrawings: Civic Architects.

© Civic Architects

© Civic Architects

© Civic Architects

© Civic Architects

Piushaven Harbour Pavilion Tilburg Gallery

Read more articles by Architizer
© HIBINOSEKKEI+Youji no Shiro

KB Primary and Secondary School // HIBINOSEKKEI+Youji no Shiro

Sasebo, Japan

Uruguay

Seaside Retreats: 8 Incredible Houses Along Uruguay’s Coast

New homes built to connect to the landscape and the sea.

+