Pisco House // PAULO MARTINS ARQ&DESIGN

Agueda, Portugal

Architizer Editors Architizer Editors

 

Text description provided by the architects.

This home is located in a rural environment, far enough from the urban center to enjoy the quiet of the countryside, but just a few minutes from it. With an implantation facing south, it takes advantage from an orientation that allows the house to turn back on the road that gives the access, safeguarding its experience and intimacy, protected by a wall and a wide garden cover, which separates two spaces, the “public” and the“private”.

© PAULO MARTINS ARQ&DESIGN

© PAULO MARTINS ARQ&DESIGN

© PAULO MARTINS ARQ&DESIGN

© PAULO MARTINS ARQ&DESIGN

On the “private” side, the house is divided into two distinct volumes, one completely open and full of light that embraces the social areas and another, more opaque and closed, more buried and illuminated by patios, for the rooms and intimate areas. The social area is an open volume, whose only separation between the interior and the exterior are the glass panels that form the facades, allowing a direct connection between the interior and the exterior, diluting the boundaries that separate the two spaces, extending the interior areas by the terraces facing east and west.

© PAULO MARTINS ARQ&DESIGN

© PAULO MARTINS ARQ&DESIGN

© PAULO MARTINS ARQ&DESIGN

© PAULO MARTINS ARQ&DESIGN

The sloping roof that crowns the social area, is the most striking element of the house, assuming dominant contours over the space, which is intended to be synonymous of protection and shelter, under where the whole experience takes place. Through the biophilic design, a greater connection of the human being with nature is achieved, at the same time that it allows to protect the house from the neighbours views.

© PAULO MARTINS ARQ&DESIGN

© PAULO MARTINS ARQ&DESIGN

© PAULO MARTINS ARQ&DESIGN

© PAULO MARTINS ARQ&DESIGN

The main reason with which this house is sculpted and with which the desired modus vivendi is based on, is its free and fluid spaces where spatial freedom enhances a greater spiritual and mental freedom. Searching on a balance between form and plasticity, the materials used in the house are minimal and vary between fair-faced concrete, white plaster and ipê wood, in exterior coating, and exposed concrete and walnut, in interior coating.

© PAULO MARTINS ARQ&DESIGN

© PAULO MARTINS ARQ&DESIGN

© PAULO MARTINS ARQ&DESIGN

© PAULO MARTINS ARQ&DESIGN

© Dominique Coulon & Associés

‘Pierre Bottero’ media library and park in Pélissanne // Dominique Cou lon & Associés

Pélissanne, France

600 Church Street // Wood Marsh

Melbourne, Australia

+