© HHF Architects

Parking Sonvida // HHF Architects

The project is located in an exclusive district on the …

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Text description provided by the architects.

The project is located in an exclusive district on the outskirts of Basel. Sixteen villa-style residences comprising thirty-two residential units share a basement garage large enough for fifty-seven vehicles. This commission provided the final impetus to establish HHF architects.The basement garage ties the project together like a strong spine. It was designed as a street roughly 150 m long, so as to ensure each resident direct access from their car to their home.

© HHF Architects

© HHF Architects

As a place used daily, it also demanded a striking visual impact. Considerable attention was therefore given to access and maneuverability, and a solution was sought for natural lighting. The roof of the garage functions as a landscape design element, forming hill-like ridges, into whose ends three large skylights are set, and simultaneously serving to link the underground and above-ground areas.

© HHF Architects

© HHF Architects

The ‘hills’ furthermore transform the open spaces between the residences into a designed landscape, establish a defined area for each house, and ensure a measure of privacy. This groundbreaking project was to point the way for the office: we discovered that designing infrastructural elements can be just as much fun as designing an elaborate house with expensive materials.

© HHF Architects

© HHF Architects

Our realization that the structural shell of a building is virtually the only thing on a construction site that can be completely controlled was to have a decisive impact on subsequent projects.Project:HHF + ARchos + Robert GüntherProgram:Parking GarageLocation:Bottmingen, Basel, SwitzerlandDesign Phase and Construction:2005 – 2009Team:HERLACH HARTMANN FROMMENWILERand Kurt Frommenwiler, Robert Günther, with André Burkhardt, Silke Gilbert, Uta KampsGross Floor Area:3’033 m2Client:gribi theurillat AGPhotos:Tom Bisig.

© HHF Architects

© HHF Architects

Parking Sonvida Gallery

© studio symbiosis

The Peak – Boutique Hotel // studio symbiosis

Udaipur, India

© gadrat architectures et associée

maison de l’enfance // gadrat architectures et associée

Grenade, France

+