© antonioyconsuelo

PANTHEON AL // antonioyconsuelo

Albacete, Spain

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

The project searches to become a found space that will not only respond to established requirements based on religious customs, but to simply produce the necessary tranquility and relief to so remember the persons there resting.
Pantheon AL lives together in the historic context of the cementery with the memory of other pantheons establishing a relationship between new and old where discover conditions of the utmost personal moments and arouse the qualities that aid the visitor during his stay.

© antonioyconsuelo

© antonioyconsuelo

© antonioyconsuelo

© antonioyconsuelo

The proposal researches to integrate these necessities and the basic conditions always linked to these type of spaces (lighting, altar, floral offering, grave and waking) with its own constructive exercise used, meaning through the piling of pre manufactured white concrete pieces, its own disposition generating the necessary properties to conform and interior-exterior place with natural light, where vegetation grows and where you may sit with no need of additions.

© antonioyconsuelo

© antonioyconsuelo

© antonioyconsuelo

© antonioyconsuelo

A technical map of concrete pieces, piled one on top of the other, configure the benches themselves, skylights, vegetal holes and altar over a warm common texture given by the wooden formwork used.
Perhaps, unconsciously, this simplification when constructing it, has also made it easier to not think of these places as the difficult and uncomfortable transition ritual that is represents, but to realize that in the simplicity of the placement of a unique element that integrates all necessary, is the bottom of all required for those moments of respect..

© antonioyconsuelo

© antonioyconsuelo

© antonioyconsuelo

© antonioyconsuelo

PANTHEON AL Gallery

Read more articles by Architizer
© Architects Collective

Glanhof 1 Housing // Architects Collective

Klagenfurt, Austria

© Alphaville

Roof on the Hill // Alphaville

Takarazuka, Japan

+