© Joan Miquel Segui Arquitecte

Palma Apartment Refurbishment // Joan Miquel Segui Arquitecte

Palma de Mallorca, Spain

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

The refurbishment of the apartment was driven by the need for a gut renovation due to the poor state of the existing condition, which had been abandoned for several years. The renovation had explicit economic restrictions.The building in which the apartment is located was originally built in the 60’s and is located in an historic zone of Mallorca.

© Joan Miquel Segui Arquitecte

© Joan Miquel Segui Arquitecte

© Joan Miquel Segui Arquitecte

© Joan Miquel Segui Arquitecte

The main structure is reinforced concrete, inclusive of large supporting beams, which play an implicit visual role that the project exploits as an organization system for the minimally reconfigured space. The original concrete of the columns and beams is exposed in all the rooms, exposing old written notes inscribed by the builders during the original construction.The layout is divided in two areas that are treated in different ways.

© Joan Miquel Segui Arquitecte

© Joan Miquel Segui Arquitecte

© Joan Miquel Segui Arquitecte

© Joan Miquel Segui Arquitecte

The living area is totally open after demolishing all of the non-structural interior partitions. This space is reorganized with the insertion of a ‘wood box’ with proportions based on the golden mean. Formally, this device acts to organize the space from smaller to bigger, starting in the hall and finishing in the living room, suggesting a promenade around it.

© Joan Miquel Segui Arquitecte

© Joan Miquel Segui Arquitecte

© Joan Miquel Segui Arquitecte

© Joan Miquel Segui Arquitecte

Functionally, it is a compact and efficient storage room, inclusive of everything from pantry to janitor’s closet. Finally, the wood box is designed to be easily deconstructed, allowing for the inevitability of future reorganization in response to new needs as they arise. The master suite has been left relatively intact insofar as the special layout in order to control costs.

© Joan Miquel Segui Arquitecte

© Joan Miquel Segui Arquitecte

© Joan Miquel Segui Arquitecte

© Joan Miquel Segui Arquitecte

Restrained modifications are a reconfiguration of the toilet room to fit a new shower and adjusting the bathroom layout to accommodate a built-in closet.

While the majority of the furniture from the prior layout has been reinstalled, the new open layout allows a customization of every space with personal objects and artifacts, maintaining a thread from the past while unveiling the opportunity innate in the global spatial structure..

© Joan Miquel Segui Arquitecte

© Joan Miquel Segui Arquitecte

© Joan Miquel Segui Arquitecte

© Joan Miquel Segui Arquitecte

Palma Apartment Refurbishment Gallery

Read more articles by Architizer
© C+S ARCHITECTS

WFP. Water Filtration Plant // C+S ARCHITECTS

Venice, Italy

© Room 11 Architects

GASP! // Room 11 Architects

Glenorchy, Australia

+