Oye Mi Canto // CplusC Architectural Workshop

Newtown, Australia

Architizer Editors Architizer Editors

 

Text description provided by the architects.

Oye Mi Canto is an alterations and additions project on a terrace-house located in the leafy suburban streets of Newtown, nestled into a narrow site backing onto the Carriageworks cultural precinct. While retaining the heritage-significant street facing façade and front bedroom and extending the rear building line and introducing an internal courtyard, the house has been holistically transformed into three pavilions.

The bedroom and bathroom front pavilion is made up by four modest bedrooms and two bathrooms and sits beneath the existing gable roof form of the home, with an extension to the first floor providing the spatial relief needed for the young family of five to be able to live comfortably, allowing the children room to grow older and gain independence.

An internal courtyard lush with vegetation separates the more traditional private part of the home from the shared living space pavilion, with a hallway connection providing access beside the courtyard.

The courtyard provides both natural light to the centre of the site as well as screening windows to the neighbour’s home through native vegetation. Living, Dining and Kitchen spaces are integrated to this central pavilion beneath the striking skillion roof, making efficient use of the tight floor space to provide all the comforts of exceptional architectural space within a modest footprint.

The third pavilion stands alone at the rear of the site, but through form, material and proportion is inherently linked to the central living pavilion. Functioning as an open-air artists’ studio as well as a covered outdoor dining space, this Art Shed becomes a conduit for both creativity and entertaining for the family.

Oye Mi Canto Gallery

+