© MASA Architects

Othello house // MASA Architects

Osaka, Japan

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

A house which shares pleasure with a townTakatsuki City is located nearly at the center between Osaka and Kyoto, thriving as a bed town for these cities.This area in front of JR Takatsuki station has developed as a detached residential area almost 40 years ago.It is a typical urban residential area where 4m width roads run along, each section divided around 120㎡, surrounded by concrete block fences.The design of this project focuses on not turning backs on the town, but seeking a house which shares pleasure with a town.

© MASA Architects

© MASA Architects

© MASA Architects

© MASA Architects

Usually, the 1st floor is surrounded by a fence, which from a resident’s point of view, the living room (etc) tend to be quite dull and poorly ventilated. Also, fences tend to cause inorganic and insular space.Firstly, we reverse the function of the 1st and 2nd floor in the typical urban residential area, and then we didn’t set fences.We arranged only the bedroom on the 1st floor without fences.

© MASA Architects

© MASA Architects

© MASA Architects

© MASA Architects

Owing to this arrangement, we could make a garden which neighbors could also enjoy together, and a car park which neighborhood children play when there aren’t the cars. We have made the insular street so open that the resident and neighbors could enjoy each other.
We also have arranged all of the other functions on the 2nd floor.

© MASA Architects

© MASA Architects

© MASA Architects

© MASA Architects

There is plenty of lighting and ventilation on this floor. In addition, this rearrangement provides privacy because of the different spending places between the owner and the neighbors.
In order to enhance the character of each floor, we have shifted the axes of 1st & 2nd floor by 45 degrees to archive different nice relations on each floor with neighbors.1st floor has the same axis with the town in order to connect with the town continuously.

© MASA Architects

© MASA Architects

© MASA Architects

© MASA Architects

2nd floor has a diagonal axis against the town’s axis to enhance privacy.
Moreover, 1st floor has an image of a protection by the mud wall like concrete block fences, while 2nd floor has an image of an attractive floating space like a tree house for example.

Next, in the future, this house can connect with their parents’ house who lives next door.

© MASA Architects

© MASA Architects

© MASA Architects

© MASA Architects

Their parents could live on the only 1st floor of the connected house, and children’s household could live on the 2nd floor. It is possible to keep living in the familiar town even though they are elderly.Othello house makes boundaries ambiguous, share rich environment with neighbors, and enable dwellers to live in the dear town for long period of time..

© MASA Architects

© MASA Architects

© MASA Architects

© MASA Architects

Othello house Gallery

© studio symbiosis

The Peak – Boutique Hotel // studio symbiosis

Udaipur, India

© Civic Architects

LocHal Library Architecture by Civic // Civic Architects

Tilburg, NB, Netherlands

+