© Kiriko design office

Oranque // Kiriko design office

Kochi, Japan

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

The land is a deformed premise long used for a parking lot.

© Kiriko design office

© Kiriko design office

© Kiriko design office

© Kiriko design office

It was an ideal spot that matched to our lifestyle because we were able to feel the nature closer while located in town and it was entirely open to all directions except for the parking lot attached on the eastern side.
However for the neighbor lot (parking) on the eastern side of the premise, the opening part is made as minimal because there is a possibility of an apartment housing will be built in the future.
By establishing a fire prevention wall which is stuck out closer to the concrete fire prevention wall and the border of the premise, we have figured out a long term privacy securement and a variety of legal limitations.
Considering the situation where the building can be seen from all the directions, a facade used a doubled skin to hide the windows or unnecessary lines seeing over the house and also for improving the performance for insulation from heat and solar shading.
Regarding the internal structure – what should be done so that the lush environment outside the site can be felt as part of the users daily life? How can I relax comfortably outdoors? The piece was designed with such thoughts in mind.

© Kiriko design office

© Kiriko design office

© Kiriko design office

© Kiriko design office

The design method for this piece was extremely simple. The large roof can withstand strong summer sunlight and rain; and under the eaves can be used as a semi-outdoor space throughout the year.
The entrance porch is equipped hand washing when returning home with an outdoor kitchen for cooking vegetables and fruits harvested in the garden and any fish caught.

© Kiriko design office

© Kiriko design office

© Kiriko design office

© Kiriko design office

It also includes a bench and an external staircase where people could sit during a BBQ.
The second floor balcony is a great place for our family and dog. It is the best place to feel the living environment
The loft was made as I wanted a space with a height like a colonnade in the living room, and I wanted to have a glimpse of the river over the banks.

© Kiriko design office

© Kiriko design office

© Kiriko design office

© Kiriko design office

A work counter exceeding 6 m in width was provided in the loft space, and the top plate of the wall storage shelf was used for the foot rest.
In Kochi Prefecture, where the surrounding environment is good and you can spend most of the year outdoors, the designer’s residence, which is designed while always thinking about how to seamlessly link outdoors and daily life, has become semi-outdoor nearly half the building, but when you look at the appearance of families who actively eat and drink outdoors every day, I was able to feel the importance of this concept again.

​.

© Kiriko design office

© Kiriko design office

© Kiriko design office

© Kiriko design office

Oranque Gallery

© Alex Shoots Buildings

Apropos Architects Construct ‘Career Changing’ Residenz Ei senerz

Sargans, Switzerland

Barry Wark Proposes Ornate Addition to Mackintosh’s Devastated S chool of Art

Rather than starting from scratch, Barry Wark seeks to preserve and grow Glasgow's iconic institutio n.

+