© Shai Epstein photography      Ron Shenkin - Studio for design & architecture

open-sided shelter // Studio for architecture & Design Ron Shenkin

https://www.youtube.com/watch?v=CAdqvZfcXpw www.ron-shenkin.com Ron Shenkin studio for architecture & design Location: …

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

https://www.youtube.com/watch?v=CAdqvZfcXpwwww.ron-shenkin.com Ron Shenkin studio for architecture & design Location: Pardesia, IsraelArea: 3,465 .0 ft2Project Year: 2014-2015Photographs: Shai EpsteinContractor: A.D. Haled
The structure functions as a place of convergence of mourners and for the reading of eulogies  prior to and during the burial. It’s essential nature is that of a pavilion or open sided shelter and is located next to the cemetery.The building is comprised of two entrances, the smaller of the two serves the family of the deceased.The second and larger entrance serves the rest of the mourners, this entry allows easy access to the spacious building.

© Shai Epstein photography      Ron Shenkin - Studio for design & architecture

© Shai Epstein photography Ron Shenkin - Studio for design & architecture

© Shai Epstein photography      Ron Shenkin - Studio for design & architecture

© Shai Epstein photography Ron Shenkin - Studio for design & architecture

One side of the front of the building remains open to the north. The positioning of the structure also allows, those mourners who prefer to remain at a distance, a sense of closeness to the proceedings and a shaded area that is not inside the structure itself. There are two exits leading to the burial lots, one of which is easily accessible and the other is via a flight of stairs.

© Shai Epstein photography      Ron Shenkin - Studio for design & architecture

© Shai Epstein photography Ron Shenkin - Studio for design & architecture

© Shai Epstein photography      Ron Shenkin - Studio for design & architecture

© Shai Epstein photography Ron Shenkin - Studio for design & architecture

The structure has one solid stone wall to the west which serves to block any direct afternoon sunlight except what is allowed through via a long narrow window. The area in which the structure is situated was surrounded by orchards which were originally raised to make space for new residential and commercial building projects.

© Shai Epstein

© Shai Epstein

© Shai Epstein photography      Ron Shenkin - Studio for design & architecture

© Shai Epstein photography Ron Shenkin - Studio for design & architecture

During the design process we decided to take the surroundings into consideration By erecting a monument to the rural surroundings that were demolished for urban repurposing. The monument consists of an exposed concrete slab symbolizing the expansion of construction. The slab is stabilized bytree-shaped metal pillars denoting the trees that were cut down.

© Shai Epstein photography      Ron Shenkin - Studio for design & architecture

© Shai Epstein photography Ron Shenkin - Studio for design & architecture

© Shai Epstein photography      Ron Shenkin - Studio for design & architecture

© Shai Epstein photography Ron Shenkin - Studio for design & architecture

One oak tree remains within the structure. The ceiling above the tree was left open to allow for the presence of the tree to create a dialogue between the living tree and the metal symbols. On the northern side of the building there is a line of concrete, beginning in the ground on the west side and climbing up through the window.

© Shai Epstein photography      Ron Shenkin - Studio for design & architecture

© Shai Epstein photography Ron Shenkin - Studio for design & architecture

© Shai Epstein

© Shai Epstein

Ascending to the roof, ceilings and walls and making its final decent back to the ground – like a man who comes from dust and to dust returns. The building materials and color pallet are Monochromatic consisting  mostly of shades of grays and providing a sense of cleanliness, neutrality and sadness.During the evening the building is lit from the inside and out.

© Shai Epstein photography      Ron Shenkin - Studio for design & architecture

© Shai Epstein photography Ron Shenkin - Studio for design & architecture

© Shai Epstein photography      Ron Shenkin - Studio for design & architecture

© Shai Epstein photography Ron Shenkin - Studio for design & architecture

Plans and construction process:The structure is designed using more than 300 panels of differing sizes and shapes and fitted together by computer software The panels were brought to the construction site and assembled by a team of contractors. The metal ‘tree’ structures were brought to the site and assembled as per the design.

© Shai Epstein photography      Ron Shenkin - Studio for design & architecture

© Shai Epstein photography Ron Shenkin - Studio for design & architecture

© Shai Epstein photography      Ron Shenkin - Studio for design & architecture

© Shai Epstein photography Ron Shenkin - Studio for design & architecture

All iron works and structural designs were approved by engineers after which the walls were constructed by the remaining pallets. The concrete for the walls and roof was poured in one day..

© Shai Epstein photography      Ron Shenkin - Studio for design & architecture

© Shai Epstein photography Ron Shenkin - Studio for design & architecture

© Shai Epstein photography      Ron Shenkin - Studio for design & architecture

© Shai Epstein photography Ron Shenkin - Studio for design & architecture

open-sided shelter Gallery

Read more articles by Architizer
View of outreach centre with music rooms in cantilever above - © stepehson:ISA STUDIO, Price & Myers, Sir Robert McAlpine, Arup Acoustics, Norman Disney Young, Deloitte

Chetham’s School of Music // stepehson:ISA STUDIO, Price & Myers, Sir Robert McAlpine, Arup Acoustics, Norman Disney Young, Deloitte

Long Millgate, Manchester, United Kingdom

© Starpilots

Housecut // Starpilots

Tokyo, Japan

+