photo: Clément Guillaume - © SOA architectes

Nursery school “Les Coccinelles” // SOA architectes

Rue d’Argenteuil, Saint-Gratien, France

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Text description provided by the architects.

The geometry of the project is the direct result of its implantation into the middle of a residential area: the volume of the nursery imitates the typology of a contextual house with a sloped roof and fractures into a star-like form.
Functional Areas
The project is organized around the main entrance hall, becoming the heart of the project, where one can access the three different functional areas of the building which are defined by the different age groups.

photo: Clément Guillaume - © SOA architectes

photo: Clément Guillaume - © SOA architectes

The area for the eldest and mid-level infants is on the ground floor and the section for the youngest ones is situated on the first floor. The entrance hall is a double height open space with large expansive views towards the outside. The director’s office is placed on the hall’s axe in order to facilitate a supervisory role inherent in the programme.

photo: Clément Guillaume - © SOA architectes

photo: Clément Guillaume - © SOA architectes

The section for the eldest children is directly accessible from the entrance hall, it is situated in the south part of the building and has a direct dialogue and relationship with the area for the midlevel children which is organized in a similar way and situated in the south/east part of the building.
Towards the garden, the glazed façade opens onto a double height sunroom, which allows the children to play protected from weather.
The buildings facade is made up of uniform linear wooden slats that are interrupted by pierced openings introducing a playful rhythm in elevation.

photo: Clément Guillaume - © SOA architectes

photo: Clément Guillaume - © SOA architectes

The wooden double skin also allows filtering of the sun in summer, guaranteeing the children’s comfort. The sleeping accommodation is placed in the Northern ensuring a calm and quiet aspect.
The section for infants is situated in the southern part on the first floor and the staff’s offices in the South/East part, both sections have access to a covered terrace that is part of the sunroom.

photo: Clément Guillaume - © SOA architectes

photo: Clément Guillaume - © SOA architectes

All the service rooms are situated in the North/East part of the building, facing onto rue d’Argenteuil and facilitating access for the deliveries. MATERIALSThe material choice favours and respects not only functional requirements (ergonomics, acoustics, thermic requirements and usage) but also environmental ones like the cost of the employed resources, clean manufacturing, the material’s durability and ease of maintenance.

photo: Clément Guillaume - © SOA architectes

photo: Clément Guillaume - © SOA architectes

Whilst the chosen materials contribute to a “green site” they also express the best architectural intention. The building’s structure is a light metal construction made of prefab materials clothed with an open-work design of chestnut-wood, expressing the stainless steel cladding. The cladding covers the façades and the roof giving a uniformity to the volume.

image: Clément Guillaume - © SOA architectes

image: Clément Guillaume - © SOA architectes

The whole appears as a light and playful construction perfectly attuned to a nursery school.ENVIRONMENTAL APPROACHOur priority is an energy-saving approach (low-energy building standards)..

© Equipo de Arquitectura

Child Care Center // Equipo de Arquitectura

Paraguay

© BIG - Bjarke Ingels Group

Coupling: The Emergence of Hybrid Programs

Programming lies at the heart of architecture. While modernity brought new definitions to the famili ar term — from computer coding to radio broadcasts — programming as a spatial practice remains essential to design. Explored by Praxis almost a decade ago, programming is more than a list of spaces organized by ambiguous bubble diagrams. Approached as…

+