Photo Credit: Rick Geenjaar - © NL Architects

NS Stations // NL Architects

Binnenstad, Utrecht, Netherlands

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →
Text description provided by the architects.

Head Quarters interior refurbishment, Utrecht, 2011, completion: March 2013Competition organized by Spoorbouwmeester Koen van Velsen, 1st prizeThe Katreinetoren in Utrecht is the home base of NS Stations, the department of the Dutch Railway (NS) that develops and services railway stations in the Netherlands.The 15 stories 55m high tower is built right on top of Utrecht Centraal, the biggest railway station in the Netherlands.

Photo Credit: Rick Geenjaar - © NL Architects

Photo Credit: Rick Geenjaar - © NL Architects

Photo Credit: Marcel van der Burg - © NL Architects

Photo Credit: Marcel van der Burg - © NL Architects

The entrance is positioned conveniently in the Central Hall! The width of the building is based on the dimensions of the railway tracks below. The interior is dominated by this concrete structure: the elevator core and structural beams remain in sight. A reconstruction took place in 1999 when the Brutalist mid-seventies building was wrapped in a glass skin.The current floor plan consists of typical cellular offices along the facade and an oversized hallway in the center.The basic idea is to introduce a series of perpendicular walls that will organize the space.

Photo Credit: Marcel van der Burg - © NL Architects

Photo Credit: Marcel van der Burg - © NL Architects

Photo Credit: Marcel van der Burg - © NL Architects

Photo Credit: Marcel van der Burg - © NL Architects

By ‘inflating’ these partitioning walls they can become storage spaces. The shelves can absorb most of the clutter that normally spreads trough the office, such as wardrobes, bookshelves, flip boards, archive, bulletin boards. And sometimes even the stairs. The Thick Walls™ will clean up the space. The Thick Walls™ can take different shapes to introduce specific functionalities and atmospheres.

Photo Credit: Marcel van der Burg - © NL Architects

Photo Credit: Marcel van der Burg - © NL Architects

Photo Credit: Marcel van der Burg - © NL Architects

Photo Credit: Marcel van der Burg - © NL Architects

The open plan with the Thick Walls™ divides the space in several clusters of different sizes. As opposed to a regular layout with cells linked to a corridor, a continuous, flowing space is created. Traffic space is eliminated: gross becomes net! The main asset of this system is increased connectivity; instead of a workforce relatively isolated in cells, here interaction will come natural.

Photo Credit: Marcel van der Burg - © NL Architects

Photo Credit: Marcel van der Burg - © NL Architects

Photo Credit: Marcel van der Burg - © NL Architects

Photo Credit: Marcel van der Burg - © NL Architects

The perpendicular Wall Unit explores the spatial potential of the building; an extensive ‘field’ condition is created while keeping a sense of compactness and intimacy.In the near future NS Stations plans to introduce the so-called flex-work system which means no more fixed workstations but a range of specific working environments to choose from.

Photo Credit: Marcel van der Burg - © NL Architects

Photo Credit: Marcel van der Burg - © NL Architects

Photo Credit: Marcel van der Burg - © NL Architects

Photo Credit: Marcel van der Burg - © NL Architects

The proposed layout will be able to accommodate this intricate workflow, but for the time being most of the clusters will be organized as fixed working stations. A working station consists of an ergonomic office chair and a table that is individually adjustable in height. With this unit an endless number of configurations is possible.The dividing Wall Units can be placed in different ‘densities’ to create fitting floor plans for the various departments.

© NL Architects

© NL Architects

© NL Architects

© NL Architects

A series of workshops with the future users will be organized to find a specific disposition for each floor. The 9 levels of 700me each will be arranged according to the same principle but all will be configured slightly different.Each floor will be introduced by a ‘special’: a singular piece of furniture located at the elevator core that represents the different departments.

© NL Architects

© NL Architects

© NL Architects

© NL Architects

This ‘conversation piece’ is a kind of welcoming gesture: perhaps a logo-shaped bench, a swinging multifunctional lounge chair, a 2 story high candy machine, a sculptural reading table spelling NS, a Happy Hour clock maybe…NS StationsOffice interior revamp, Utrecht 2011, competition 1st prizeCompletion: March 2013Client:NS Stations / ServexSize:7000m2, nine floorsNL ArchitectsPieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel KlaasseCompetition Team:Kirsten Hüsig, Babara Luns, Sarah Möller, Gen Yamamoto with Lea Olssen, Guilia Pastore, Ana Gavilanes VallincelloTeam:Babara Luns, Kirsten Hüsig, Bobby de Graaf with Mindaugas Glodenis, Else Ferf Jentings, Milda Naujalyte, Aude Robert.

© NL Architects

© NL Architects

© NL Architects

© NL Architects

NS Stations Gallery

Read more articles by Architizer

930 Poydras Residential Tower

930, Poydras Street, New Orleans, LA, United States

Architecture’s Renaissance Man: Carlo Ratti Awarded Architizer’s 2017 Advocate Award

Part-designer, -inventor, -engineer and -educator, Ratti places a humanism at the core of his work, demonstrating a commitment to creating a better society for all humans.

+