© TKMT architectes

Nature and Wellbeing Centre // TKMT architectes

Darent Valley

Architizer Editors Architizer Editors

 

Text description provided by the architects.

The Nature and Wellbeing Centre appears through the trees when the visitors start walking towards the lakes. Situated along the main path, on the narrowest part of land between the two lakes, it provides a sense of gateway into the reserve whilst it inserts softly into the topography and forest.

© TKMT architectes

© TKMT architectes

The structure emerges on both sides covered by a green roof, like slices of nature that would have been lifted up to open views onto the lakes. The centre is an ecosystem in itself, a living building where new species of plants can grow and birds can find boxes included in the solid parts of the façade to nest.

© TKMT architectes

© TKMT architectes

The path leads to the main entrance and reception and then follows its way across the reserve.
Once inside the building, the ring-shape layout enables the visitors to experience a 360° view around the site and makes them fancy discovering more of the reserve, the Darent Valley and wildlife in general.

© TKMT architectes

© TKMT architectes

On the East side, the exhibition spaces make the most of the beautiful views over the existing nesting islands and the wider landscape; on the West side, the café, its terrace, and the studio enjoy the afternoon sun and the great views onto the future islands within the West lake.

© TKMT architectes

© TKMT architectes

The staff area and the treatment rooms benefit from the serenity and privacy of the forest.
To reduce the impact on the environment and the wildlife during the construction on site, both the main building and the facilities building are designed as timber structures, with green roof complexes and façades made of double glazing windows and insulated timber panels.

© TKMT architectes

© TKMT architectes

This solution, based on prefabricated elements, needs a lot less time on site and is much less noisy and disturbing for the reserve..

© TKMT architectes

© TKMT architectes

Nature and Wellbeing Centre Gallery

Read more articles by Architizer
© Fernando Suárez Corchete

Museo “Cruz Herrera” en La Línea de la Concepción // Fernando Suárez C orchete

La Línea de la Concepción, Spain

© Goettsch Partners

Mennica Legacy Tower // Goettsch Partners

Warsaw, Poland

+