© Nelson Kon

NASP – Natura Headquarters – São Paulo // Dal Pian Arquitetos

São Paulo, Brazil

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

In 2011, Natura, a Brazilian multinational company of cosmetics and beauty products, promoted an architectural competition on invitation to its new administrative headquarters in São Paulo. The project chosen among nine participating teams is located on the borders of Via Anhanguera, one kilometer from Marginal Tietê. Built next to the company’s distribution center, it occupies a plot with dense vegetation of approximately 112,000 square meters.

© Cristiano Mascaro

© Cristiano Mascaro

© Cristiano Mascaro

© Cristiano Mascaro

With an area of 29,700 m², its program includes corporate spaces for 1,600 employees, as well as support areas, services and utilities.

Respecting the natural conditions of the site, the building was thought of as a transparent and highly permeable Horizontal Tower, approximately 100 meters long. Like a “floating” volume amid the exuberant vegetation, it receives the main flows of pedestrians through walkways that pass through the treetops.

© Cristiano Mascaro

© Cristiano Mascaro

© Cristiano Mascaro

© Cristiano Mascaro

Gardens, green areas and reflecting pools appear as incisions and elements that invade its built mass and balance its volumetry.

Comprising six floors (ground floor, three standard stories and two lower floors), its internal spaces are articulated around an Integrating Void, which crosses all floors. Internal gardens and circulation areas are also facing the void.

© Cristiano Mascaro

© Cristiano Mascaro

© Cristiano Mascaro

© Cristiano Mascaro

Panoramic lifts and a set of stairs cross the space and reinforce the prerogative of an extroverted building that exposes the flow and movement of users. A wide Unifying Cover, consisting of horizontal glazed frames and metallic perforated louvers, filters the natural light.
Following eco-efficiency’s principles, the east and west glazed facades are protected by a laminated glass louver system fixed in metallic frames.

© Cristiano Mascaro

© Cristiano Mascaro

© Cristiano Mascaro

© Cristiano Mascaro

Metal louvers implanted on the north and south faces decrease the indoor insolation. Furthermore, the green roof aims to intensify the building’s thermal isolation. Offering unconventional, dynamic, fluid and extroverted work spaces, the NASP architecture seeks to externalize the principles that underlie, govern and drive the company’s actions – sustainability, innovation, transparency and social-environmental commitment..

© Cristiano Mascaro

© Cristiano Mascaro

© Cristiano Mascaro

© Cristiano Mascaro

NASP – Natura Headquarters – São Paulo Gallery

Read more articles by Architizer
© Greg Powers

Centrolina // CORE architecture + design

974, Palmer Alley Northwest, Washington, DC, United States

© Murman arkitekter AB

Paf Åland // Murman arkitekter AB

Åland Islands

+