© Colectivo Cais

Moradia Cristovão // Colectivo Cais

Lisbon, Portugal

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

Cristóvão houseproject: requalification | increaseclient: private location: Restelo | Lisboayear of construction: 2017construction: BlueOfficephotography: Francisco Nogueira (http://www.francisconogueira.com/)From the existing plot there was an access garden, a degraded two stories house and a backyard garden. The project had as main goal the requalification of the existing house and its expansion, through not only a new implantation and back facade design, as well as the optimization of the roof morphology for a new attic area.

© Colectivo Cais

© Colectivo Cais

© Colectivo Cais

© Colectivo Cais

In order to promote the new functional program and get a better spatiality, it runned a total reorganization of interior layouts of the ground and upper floors. Through the rise of the existing ridge quota and the volumetry of the roof, the house was offered a new attic area with great connection with the surrounding, through a terrace.

© Colectivo Cais

© Colectivo Cais

© Colectivo Cais

© Colectivo Cais

The front facade remained unchanged.
The backyard topography was totality redefined, as initially it presented a level far superior of the house making the interior/exterior relation impossible and damaging natural lighting and ventilation. In the backyard there was drawn an outdoor dining area, along the axis of the kitchen; a small garden related to the living room and a water tank, for refreshment in summer months.

© Colectivo Cais

© Colectivo Cais

© Colectivo Cais

© Colectivo Cais

The house has solar orientation Northeast-Southwest and is for a family of a couple and a child..

© Colectivo Cais

© Colectivo Cais

© Colectivo Cais

© Colectivo Cais

Moradia Cristovão Gallery

Read more articles by Architizer
© He Wei Studio/3andwich Design

Tourist Center of Anlong Limestone Resort // He Wei Studio/3andwich D sign

China

© Fouad Samara Architects

THE SHEIKH NAHYAN CENTER OF ARABIC STUDIES & INTERCULTURAL DIALOG UE (CASID) // Fouad Samara Architects

Koura, North Governorate, Lebanon

+