© Dan Hanganu + Côté Leahy Cardas Architects

Monique-Corriveau Library // Dan Hanganu + Côté Leahy Cardas Architects

Quebec, Canada

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →
Text description provided by the architects.

The Monique-Corriveau Library, housed in the Saint-Denys-du-Plateau church, is an exception, and in a rather unusual way. It is a tribute to the career — exceptional for her time — of the Quebec writer whose name it honors. This mother of 10 children, to each of whom she dedicated a book, was the author of numerous children’s books and winner of several literary awards.The St.

© Dan Hanganu + Côté Leahy Cardas Architects

© Dan Hanganu + Côté Leahy Cardas Architects

Denys-du-Plateau Church, a remarkable creation of the late architect Jean-Marie Roy erected in 1964, was part of this renewal (second Vatican Consul), at once architectural and religious.

Converting and expanding such an eloquent example of modern Quebec architectural heritage is a very delicate operation which must be approached with respect and humility.

© Dan Hanganu + Côté Leahy Cardas Architects

© Dan Hanganu + Côté Leahy Cardas Architects

Saint-Denys-du-Plateau Church deserves this special consideration due to its unusual, dynamic volume, which evokes a huge tent inflated by the wind and anchored to the ground with tensioners.

The nave houses the library’s public functions, with shelves and work and reading areas, while the addition contains the administration and community hall.

© Dan Hanganu + Côté Leahy Cardas Architects

© Dan Hanganu + Côté Leahy Cardas Architects

This separation of functions means that the community hall can be kept open outside of library opening hours, while the spectacular and monumental volume of the nave is preserved, since the architectural concept is to transform the space into a model of spatial appropriation as a reinterpretation of the interior.

To accentuate the fluidity of this volume, the solid soffit above the window has been replaced by glass panel which allows each beam to visually slip seamlessly to its exterior steel base, a revelation of visual continuity.

© Dan Hanganu + Côté Leahy Cardas Architects

© Dan Hanganu + Côté Leahy Cardas Architects

The volume replacing the presbytery and community hall occupies the same footprint and was executed in clear, silk-screened and colored glass panels. It is separated from the library by a void, marking the transition from old to new. At the front, extending the structure of the choir-screen and the canopy, a code-required emergency staircase is housed in a colored glass enclosure.

© Dan Hanganu + Côté Leahy Cardas Architects

© Dan Hanganu + Côté Leahy Cardas Architects

This signals the new place, dominating a new parvis, reconfigured with street furniture, trees, and other greenery. Building on transparency and reflection, the architects have made a strong statement with color at the ends of the building, an allusion to the vibrant, bold colors of the 1960s, which contrast the whiteness and brilliance newly captured in the remarkable form of the original church.

© Dan Hanganu + Côté Leahy Cardas Architects

© Dan Hanganu + Côté Leahy Cardas Architects

.

© Dan Hanganu + Côté Leahy Cardas Architects

© Dan Hanganu + Côté Leahy Cardas Architects

Monique-Corriveau Library Gallery

Read more articles by Architizer
© UZU

Otonoha School // UZU

Otonoha School is a nursery school that provides children with ...

© SCDA

National Design Centre // SCDA

Singapore

+