© Cass Calder Smith Architecture + Interiors

Mill Valley Residence // Cass Calder Smith Architecture + Interiors

Marin County, CA, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Text description provided by the architects.

This 5,000-square-foot house in Mill Valley was designed as a home for an empty-nester couple. The site was the inspiration and the guiding element for the architecture: vast views of Mt. Tamalpais, intimate connections to groves of redwood trees, and a steep incline. Given its location, stepping up the hillside and squeezed between redwoods, the home is stratified into three levels.

© Cass Calder Smith Architecture + Interiors

© Cass Calder Smith Architecture + Interiors

© Cass Calder Smith Architecture + Interiors

© Cass Calder Smith Architecture + Interiors

The lower floor is built into the hillside, while the upper two are open to daylight and views. The first floor includes the garage, entry, painting studio, gallery, and guest quarters. The entry is a two-story space with a staircase leading up to the second floor—the main living level–which connects to the outside with views in many directions.

© Cass Calder Smith Architecture + Interiors

© Cass Calder Smith Architecture + Interiors

© Cass Calder Smith Architecture + Interiors

© Cass Calder Smith Architecture + Interiors

This double-height space, the spatial core of the house, has a large bay of windows focused on a grove of redwood trees just 10 feet away. The top floor contains two bedrooms, a home office, and a ramped bridge that leads to an upper yard and pool. Natural copper is the primary exterior material, wrapping the second floor of the house to emphasize the location of the main living spaces.

© Cass Calder Smith Architecture + Interiors

© Cass Calder Smith Architecture + Interiors

© Cass Calder Smith Architecture + Interiors

© Cass Calder Smith Architecture + Interiors

Walls below the second level are exposed concrete; those above are cement plaster. The interior evokes the feeling of a gallery in the country, with white walls, expanses of glass, and wide-plank oak floors..

© Cass Calder Smith Architecture + Interiors

© Cass Calder Smith Architecture + Interiors

© Cass Calder Smith Architecture + Interiors

© Cass Calder Smith Architecture + Interiors

Mill Valley Residence Gallery

© Skidmore, Owings & Merrill (SOM)

Shanghai Huawei Technologies Corporate Campus // Skidmore, Owings &#03 8; Merrill (SOM)

Shanghai, China

© Bora Architects

Coastal Residence // Bora Architects

This coastal residence is an exploration in erasing boundaries between ...

+