© Wood Marsh

Merricks House // Wood Marsh

Merricks, Australia

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

The site overlooking the Mornington Peninsula is approached by a long winding drive through an established vineyard. On approach, the house gives little away, presenting an abstract, modest façade as it appears from behind a break in a large hedge. Entering between tall earth walls, a long corridor curves beyond view as the timber ceiling drops into the distance.

© Wood Marsh

© Wood Marsh

Upon reaching the lowest point of the corridor, large windows slice through the earth walls to reveal a dramatic view south across the vines to the ocean beyond, to the north a dark strip of water cuts through a courtyard reflecting the sky.

Further along the central spine, the ceiling arcs up and the view unfolds as two large living spaces intersect the corridor.

© Wood Marsh

© Wood Marsh

A staircase ascends beyond, and appears to hover above the vines. A discreet opening accesses a further volume beyond. Containing main bedroom, ensuite and private terrace, the elevated space affords views over the hilltop to the valley beyond.Primarily a holiday and weekend residence, three bedroom wings are accessed through discreet openings in the central corridor.

© Wood Marsh

© Wood Marsh

Allowing autonomy between visitors, this layout assures the house doesn’t appear empty when not fully occupied.

The brief called for a large, flexible family home of a high quality with a sense of solidity and materials that age well with minimal upkeep. The scope of work also included building new facilities for the property managers.

© Wood Marsh

© Wood Marsh

Six bedrooms accommodate a growing family with a range of spaces that can be enjoyed in differing weather conditions. As such a range of terraces and courtyards appear between, or within the timber volumes, providing varying degrees of shelter. A basement cellar provides storage for wine including that produced on the property.A restrained palette of textures and colours echo the burnt timbers and sun-bleached earth of a harsh Australian environment, contrasting against the verdant manicured vineyard.

© Wood Marsh

© Wood Marsh

The bold charcoal and off-white exterior gives way to a warmer more neutral interior palette to complement the client’s substantial art collection. The structural engineer and rammed-earth contractor were involved early in the design process to ensure the seamless integration of services, openings and frameless glazing with the rammed earth.

© Wood Marsh

© Wood Marsh

A landscape plan was developed that, when implemented will add further complexity to the act of concealing and revealing views through and across the landscape.

Timber pergolas and external blinds are used as screening devices, mediating sunlight as it moves across the house. Thickened walls allow deeply recessed windows, shaded from the summer sun and provide opportunity to recess window frames to achieve a thermal break.Natural materials with a low embodied energy rating are used throughout the building.

© Wood Marsh

© Wood Marsh

All spaces are cross ventilated and each building volume can be heated and cooled independently depending on how the house is occupied. The building utilises the insulation properties of rammed earth. The property is not connected to mains water, all rain water is harvested and used throughout the house. Water collected in the dams is used for irrigation.

© Wood Marsh

© Wood Marsh

All sewerage is treated on site..

© Wood Marsh

© Wood Marsh

Merricks House Gallery

Third-place_roof-garden-scaled

Beyond Bookshelves: 7 Dynamic Libraries Designed for the 21st Century

In the digital age, libraries have evolved beyond bookshelves, serving as community spaces that faci litate learning, communication and collaboration.

© Arista Cero

Casa Mejorada Pavilion // Arista Cero

Mérida, Mexico

+