© Platform 5 Architects

Mapledene Road // Platform 5 Architects

London, United Kingdom

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Text description provided by the architects.

Mapledene Road is situated in a conservation area in Hackney. The property had been stripped of virtually all its period features and had become run down and used as a “crack den” leaving it ripe for modernisation. Refurbishment was conceived of as a landscape of interventions and new components. The cellular ground floor was opened up and extended to the rear to allow the spaces to flow into each other and to the garden whilst the existing layout to the first floor was largely retained.

© Platform 5 Architects

© Platform 5 Architects

Each room maintains an individual character giving a varied experience as you move through the house.

The kitchen and patio areas are unified by a power-floated concrete floor and London stock brick garden wall giving the internal space an external character. The existing flank wall has been removed and the kitchen is applied as a lining to the rough brickwork.

© Platform 5 Architects

© Platform 5 Architects

A modern structural glass oriel window lined with cherry wood projects into the garden and juxtaposes with the Victorian bay that projects into the street. The expansive glass roof over the kitchen opens up the view to the sky, you can watch the planes fly over and the swifts catching flies.

Daylight is brought in from above to illuminate previously dark spaces, the walls, floors, roof, glazing and appliances have been upgraded to modern standards for insulation and efficiency.

© Platform 5 Architects

© Platform 5 Architects

Overheating and glare in the kitchen is managed by shading from the surrounding buildings and trees, high thermal mass and the use of solar-control glass and blinds..

© Platform 5 Architects

© Platform 5 Architects

Mapledene Road Gallery

© archimatika

Public Center RC Republic // archimatika

Kyiv, Ukraine

© 1100 Architect

House on Bergstrasse // 1100 Architect

Seeheim-Jugenheim, Germany

+