© Architectus

Mandeville Centre, Loreto Toorak // Architectus

Toorak, Australia

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

The new Mandeville Centre is an essential investment into the vitality of Loreto Mandeville Hall in Toorak. It is a focal point for the school community, in function and location, acting as a link to all school operations. The building houses school administration, staff centre, lecture theatre, learning resource centre, year 12 centre and basement car park.
With a primary concern in the tectonics of material expression, this education building is described by two fundamentals of architecture: the formal determination of building by its site and the creation of a spatial framework for learning.
The design began as a direct response to key site constraints and developed into a pinwheel concept; a direct response to the physical brief, animating and ordering the building program around a central atrium space, radiating to all physical and spiritual elements on and off site.

© Architectus

© Architectus

© Architectus

© Architectus

The atrium continues the existing courtyard language of the campus, further promoting a pedagogy in which learning environments are blended inside and out. Informal learning spaces are interwoven throughout the lightfilled indoor environment, encouraging interaction between students and teaching staff. The year 12 centre has its place at the upper level, aspirational in terms of the hierarchy of a school and yet connected visually and physically.
The architecture draws on the library building typology in terms of promoting the quality of light and space (and form).

© Architectus

© Architectus

© Architectus

© Architectus

Tectonically the building shrouds and screens its function, balancing the need for a new public face for the school, while respecting the significant heritage context.
The external steel fins orientate views from within the building while screening solar radiation from the east and west – in turn animating the facade without competing with the architecture of the mansion.

© Architectus

© Architectus

© Architectus

© Architectus

The north facade provides a transparent and seamless connection with the landscape and mansion setting..

© Architectus

© Architectus

© Architectus

© Architectus

Mandeville Centre, Loreto Toorak Gallery

Read more articles by Architizer
© Project Mingde (The University of Hong Kong) - Elisabeth Lee

Dabao Primary School and Community Cultural Centre // Project Mingde ( The University of Hong Kong) – Elisabeth Lee

Guangxi, China

© KPMB Architects

Remai Modern // KPMB Architects

Saskatoon, Canada

+