© APPAREIL Architecture

Maison PASTÈQUE (2013) // APPAREIL Architecture

Montreal, Canada

Architizer Editors Architizer Editors
Text description provided by the architects.

The PASTÈQUE house, situated in a Montréal neighborhood, is a result of the request of the owners to have one more room in the basement. In order to maximize the space already exisiting, a room was added on the back, allowing the addition of stairs. It was the occasion to conceive a ground floor being a transition place between the yard and the house.Furthermore, the ground floor represents a multipurpose space in the house.

© APPAREIL Architecture

© APPAREIL Architecture

© APPAREIL Architecture

© APPAREIL Architecture

More than proposing a transition between the inside and the outside, it offers more lighting to the rooms on the back. The materials used (wood, white render, and concrete) blur the boundaries between interior and exterior. Matching perfectly to the courtyard, this ground floor stands as a small white unit, where the climbing plants are growing.

© APPAREIL Architecture

© APPAREIL Architecture

© APPAREIL Architecture

© APPAREIL Architecture

More than opening the living space, this addition became a solarium and a circulation space, and has a significant impact on the quality of life of the residents.Architect: Kim PariseauClients: Isabelle Arsenault and Frédéric GauthierTechnician: Maude CrispinPhoto: Kim Pariseau / Isabelle Arsenault.

© APPAREIL Architecture

© APPAREIL Architecture

© APPAREIL Architecture

© APPAREIL Architecture

Maison PASTÈQUE (2013) Gallery

Read more articles by Architizer
© SYNArchitecture

QUIQUE BOUTIQUE // SYNArchitecture

San Jose, Costa Rica

© A4 Studio

A Golden Hall for the Olympic Champion in Budapest // A4 Studio

Budapest II. kerület, Hungary

+