© Belus & Henocq architectes

Maison d’éducation de la légion d’honneur // Belus & Henocq architectes

Saint-Denis, France

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

In the heart of the landmarked park of the Maison d’Education de la Légion d’Honneur, aligned with the former canal now filled in, the project takes the form of a bayonet grafted onto the gable awaiting an unfinished building. This composition makes it possible for each wing to have a particular relation with the site.

© Belus & Henocq architectes

© Belus & Henocq architectes

© Belus & Henocq architectes

© Belus & Henocq architectes

The East wing signals the presence of the building in the perspective of the park while the West wing is turned toward the world outside.
The Maison d’Education de la Légion d’Honneur, founded on the site of the former abbey is located at the center of Saint-Denis, direct neighbor of the cathedral basilica.

© Belus & Henocq architectes

© Belus & Henocq architectes

© Belus & Henocq architectes

© Belus & Henocq architectes

In this protected setting, the land allocated to the operation is located on the Cour Bayard. Its landscape compose of undergrowth differs significantly from classic treatment of the rest of the park. There is a building dating from the 1950’s with its back to the city and standing at a distance.

© Belus & Henocq architectes

© Belus & Henocq architectes

© Belus & Henocq architectes

© Belus & Henocq architectes

However, this in-between is the southern edge of the Croult, a river now covered over and the public entrance to the park in the summer months. In this context, the site layout serves to reveal the different landscaped sequences that it organizes into a whole. Conceived as an architectural promenade in a belvedere over the park, the central gallery contains vertical circulations and shared services.

© Belus & Henocq architectes

© Belus & Henocq architectes

© Belus & Henocq architectes

© Belus & Henocq architectes

It leads to the wings where each room enjoys a unique view and an easterly or westerly orientation. At the front end is the educational center extending from the ground floor like a sort of advanced post in the perspective of the former canal.Not seeking a rivalry with the monumental architecture of the buildings by Robert de Cotte, Jacques Gabriel, Charles Bonhomme and Charles De Wailly, here the use of wood adds a bit of warmth to the whole.

© Belus & Henocq architectes

© Belus & Henocq architectes

© Belus & Henocq architectes

© Belus & Henocq architectes

The composition of the façades reinterprets classic codes by proposing a regular rhyme comprised of alternating voids and solids. The dimension of the openings echoes those of the infirmary building and their design is matched with those implemented by Roland Simounet on the other side of the enclosing wall. Outside any labeling program, the project is conceived as an experiment within the framework of low carbon process of construction.ClientOrdre national de la Légion d’honneurGeneral contractorBelus & Hénocq Architectes – Main missionProgramEducational center and student dormitory with 61 roomsSurface 2 065 m² SP Cost €3,9m excluding VAT CalendarCompleted in 2015Environmental performance Pilot low carbon building, association BBCA, conception bioclimatic, façade and framework 100% wood systematized use of prefabrication and dry construction systems.Credit© Raphaël Chipault (pictures) © Belus et Henocq Architectes (drawings) Credits:- 1+1 – Photographer – Raphael Chipault.

Maison d’éducation de la légion d’honneur Gallery

© TEN Arquitectos

PILARES Lomas de Plateros // TEN Arquitectos

Mexico City, Mexico

Young Architect Guide: 6 Alternatives to Architectural Practice

Who said architecture students have to be architects?

+