© CAAT Studio

Mahallat Residential Building No3 // CAAT Studio

Mahalat, Iran

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Architect in charge and Design: Mahdi Kamboozia, Architect and Project Manager: Helena GhanbariClient: Javad HabibiConstract: Javad Habibi. Kamran AshouriPhoto credits: Parham Taghioff The project is located on a residential periphery of Mahallat ,262 kilometers southwest of Tehran with the hot and dry climate. Area surrounding the city is rich with travertine which is mainly because of the two significant travertine local mines called Hajiabad and Abbasabad.The project was delegated to the architect at a time when the structure and floors plates were already built and client required a cost effective project.The land size is 18 * 10 meters with the occupied neighbors on its east and west.

© CAAT Studio

© CAAT Studio

© CAAT Studio

© CAAT Studio

Travertine mines and mountains are visible from South and Sarcheshmeh’s green area which is one of the most famous neighborhoods and one of the popular tourist attractions is visible from the North of the site boundary.
The majority of Mahallat’s economy is engaged in the business of cutting and treating stone and our client is also a stone expert and stone seller independently.

© CAAT Studio

© CAAT Studio

© CAAT Studio

© CAAT Studio

His expertise is in choosing and consulting various stone at the low price. (and this has obviously reflected on the process of the project)
In 2014 our client bought this governmental property at a reasonable price from which it has been already divided. He had a dream of building his first home to make it as a perfect constructed sample of his work in the neighborhood.
All programs are connected along the soft continues form to create spatial divisions with a variety of motion throughout the project.

© CAAT Studio

© CAAT Studio

© CAAT Studio

© CAAT Studio

Starting at ground floor from lobby through ceiling, internal walls and continues all the way to the roof top.
The orientation of the geometry to the North provides spectacular angle and rotation to the North facade to create different perspective to environment whereas the same movements without rotation adds different quality to the South facade.

This movement was not only a conceptual movement but also a creative way to utilize the stone as an environmental piece helping us to build a cost effective and environmental friendly project.
.

© CAAT Studio

© CAAT Studio

© CAAT Studio

© CAAT Studio

Mahallat Residential Building No3 Gallery

Alex Hogrefe’s Unique Renderings Spearhead a Stunning Portfolio

Here's some more inspiration for those looking to submit to the One Rendering Challenge.

© Snøhetta

Pridham Hall // Snøhetta

Adelaide, Australia

+