© C.F. Møller Architects

Maersk Tower // C.F. Møller Architects

Copenhagen, Denmark

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

The Maersk Tower is a state-of-the-art research building whose innovative architecture creates the optimum framework for world-class health research, making it a landmark in Copenhagen. It aims to contribute positively by linking the University of Copenhagen with the surrounding neighbourhoods and wider city.

The Tower is an extension of Panum, the University of Copenhagen’s Faculty of Health and Medical Sciences, and contains both research and teaching facilities, as well as a conference centre with auditoriums and meeting rooms, connected to the latest technol-ogy.

In order to create architecture for world-class health research, it is important to design a venue which encourages many opportunities for coming together, transcending different disciplines, from the general public to the research community.

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

This helps to communi-cate ongoing research activities, leading to knowledge sharing and inspiration for new and groundbreaking research.

By selecting a tower typology, there is greater allowance for a green and urban campus park, which is open to everyone and therefore involves and develops the surrounding neighbourhood. A unique element of the new Campus Park is the zigzagging ‘floating path’ that leads pedestrians and cyclists across parts of the Maersk Tower.

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

This allows the public the opportunity to get up close to the building and the researchers while at the same time, creating a new connection between Nørre Allé and Blegdamsvej.
The Tower rests on a low star-shaped base which contains shared and public facilities. With its transparent façade, the entire base appears open and welcoming and at the same time this transparency allows the interior of the building to blend in with the external green landscape.

The Tower itself holds all research facilities, in innovative and modern laboratories.

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

On each floor the Tower’s functions are linked together in an efficient loop, which provides shorter travel distances and strengthens opportunities for teamwork. A continuous sculp-tural spiral staircase visually and physically connects the open fifteen floor atrium, creat-ing an extensive three-dimensional sense of space. Close to the staircase on each floor there is an open and inviting “Science Plaza”, which serves as a natural meeting and communal space for the many employees.

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

A large vertical shard of glass in the copper shutters of the façade, makes the spiral staircase and the Science Plazas visible exter-nally and ensures, together with the open base, visibility in relation to the activities of the tower as well as a spectacular and inspiring view over Copenhagen.

The façade of the Tower is divided into a relief-like grid structure of storey-height cop-per-covered shutters.

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

The shutters of the façade function as movable climate shields, that automatically opens or closes according to direct sunlight, ensuring direct heat gain in the laboratories is kept to an absolut minimum. At the same time the shutters provide a deep relief effect to the facade, breaking down the considerable scale of the Tower.

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

In their expression, they also offer a sense of fineness and verticality.The Maersk Tower hosts Denmark’s most energy-efficient laboratories, where waste en-ergy is recycled to a hitherto unprecedented level. This in combination with the movable heat shielding of the façade and other energy-saving measures, makes the building a pioneer of energy-efficient laboratory construction..

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

Maersk Tower Gallery

Read more articles by Architizer
© RTA Studio

Pollen Street Office // RTA Studio

Ponsonby, Auckland, New Zealand

© Hacker

Simple Headquarters // Hacker

Portland, OR, United States

+