© Eleven Visualisation

Luther George Park // Trahan Architects

Springdale, AR, United States

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

Designed in collaboration with landscape architects Spackman Mossop Michaels, Luther George Park is conceived as a connective gateway bridging the active corridor of the Razorback Greenway with the main street life of Emma Avenue. Set along Spring Creek in Downtown Springdale, Arkansas the park fosters healthy community engagement by providing a sustainable venue for recreation, play, and outdoor performances.

© Eleven Visualisation

© Eleven Visualisation

Trahan Architects is responsible for the design of the Performance Pavilion and the Restroom Pavilion.

The Performance Pavilion is located on the park’s central axis – the dynamic form twists and straddles the pathway to form an inviting gateway into the park. Fronting the great lawn, the pavilion will host performances of up to 3,000 people.

© Eleven Visualisation

© Eleven Visualisation

The shell leans back toward the earth fronting the small lawn which enables small events like movie night in the park to occur for 50-100 people. This innovative dual sided arrangement is achieved by integrating all of the performance power and theatrical rigging into the shell – allowing for a myriad of flexible uses.

© Trahan Architects

© Trahan Architects

When not hosting a performance, the shell acts as a shade canopy welcoming the community to gather beneath it’s sculptural wing-like form. A curving ramp and earth berm along the stage’s back edge seamlessley blend the platform with the landscape – providing everyone with equal access.

The shell of the performance pavilion is constructed from 10mm thick weathering steel sheets by CIG Architecture – the fabricators of many of Anish Kapoor’s sculptures.

© Trahan Architects

© Trahan Architects

The raw steel will patina with time to reveal the nuances of the envrionrmental conditions amplified by the torquing geometry – taking on a rich and earthy finish. The roof of the pavilion is controlled by a ruled surface whose rule lines define the panel joint layouts. The underside of the pavilion has a variable section which smoothly integrates the structural depth, the performance integrations and the acoustical perforation.

© Trahan Architects

© Trahan Architects

Together, the two surfaces achieve an impressive 150’ span with only 2 connections to the ground – making the structure appear weightless.
.

© Trahan Architects

© Trahan Architects

Luther George Park Gallery

Read more articles by Architizer
© TROPICAL SPACE

TAM DAO VILLA // TROPICAL SPACE

Tam Đảo District, Vinh Phuc Province, Vietnam

© Olson Kundig

Dragonfly // Olson Kundig

Whitefish, MT, United States

+