© James Steinkamp Photography

St. Louis-Lambert International Airport Main Terminal Renovation // exp

Saint Louis, MO, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

Project BriefRenovation design returns grandeur of Minoru Yamasaki’s iconic midcentury Main Terminal as a Gateway to St. Louis.Scope OverviewSt. Louis-Lambert International Airport is comprised of two terminals and three concourses. Most architecturally significant is Minoru Yamasaki’s iconic Main Terminal, a midcentury masterpiece. Our renovation work, conducted as part of the airport’s comprehensive “Airport Experience” program, was constructed in three phases: Phase I included renovation and restoration of the terminal vaults and skylights, Phase II included renovation of Concourses A plus C, along with the security checkpoint and baggage claim, and Phase III included the renovation of the remainder of Terminal 1 (ticketing counters, lighting, HVAC).

© James Steinkamp Photography

© James Steinkamp Photography

© James Steinkamp Photography

© James Steinkamp Photography

Over the years, the simple elegance of Yamasaki’s Main Terminal was diminished through uncoordinated repairs and extraneous clutter. Signage, information displays, and concession kiosks had accumulated to create obstacles and confusion for passengers and dramatically diminished the beauty and monumentality of this significant public space. Our primary design goal was to remove all unnecessary elements and restore the space to its essence.

© James Steinkamp Photography

© James Steinkamp Photography

© James Steinkamp Photography

© James Steinkamp Photography

Our scope included restoration of the concrete vaults, replacement of curtain-wall glazing, design of ticketing, concourses, concessions, terrazzo flooring, lighting/MEP, and security checkpoints. TransparencyThe center vault of the original terminal included a gallery-like waiting area animated with art displays that opened views in/out to a sculpture court. Subsequent alterations filled this open space with offices and concessions, thus blocking views and reducing transparency.

© James Steinkamp Photography

© James Steinkamp Photography

© James Steinkamp Photography

© James Steinkamp Photography

The renovation consolidates offices and concessions and reopens the vault to restore this important spatial idea. Freestanding piers featuring a waterwall and greenwall were incorporated to define this new gallery zone while serving to integrate new up lighting and MEP distribution. Vaults The original vaults were surfaced with smooth plaster that was covered with textured spray-on acoustical finish in the 1970s.

© James Steinkamp Photography

© James Steinkamp Photography

© James Steinkamp Photography

© James Steinkamp Photography

This “popcorn” material diminished the taut surface, collected dirt, and was impossible to maintain. Our design included new plaster that returns the smoothness of the original finish while satisfying acoustic and maintenance criteria.SkylightsThe vaults are separated by triangulated skylights that were originally concealed by acrylic lay-in ceilings flush with the vault surface.

© James Steinkamp Photography

© James Steinkamp Photography

© James Steinkamp Photography

© James Steinkamp Photography

The renovation design eliminated the lay-in panels to clarify the skylights as voids between distinct vault structures — as evident in original construction photos. In this manner, the reading of individual tent-like vaults is dramatized. New LED lighting reduces energy and maintenance costs while providing quality white light and color programmability for special events.RecognitionThe renovation design has been recognized with three awards from the American Institute of Architects: the Divine Detail Award from AIA Chicago, the Louis Sullivan Award from AIA Illinois, and the Honor Award from AIA St.

© James Steinkamp Photography

© James Steinkamp Photography

© James Steinkamp Photography

© James Steinkamp Photography

Louis. The St. Louis Awards Jury described our work as ” … a sensitive and careful restoration of a modernist structure. It is a good preservation effort that is selfless, respectful, yet creates something fresh and new. The jury encourages this kind of approach, for especially in this age, we need to optimize existing resources.”.

© James Steinkamp Photography

© James Steinkamp Photography

© exp

© exp

Read more articles by Architizer

Icons of Knowledge: Architecture and Symbolism in National Libraries

National libraries are amongst the most symbolic icons of modern-day countries

Visualizing Las Vegas: Vincent LaForet’s Vertiginous Tilt-Shift Photos

With no mirrors, no clocks, and no obvious way out of most Vegas casinos, you could be forgiven for forgetting where on earth you are whilst vacationing in Sin City. However, French-American photographer Vincent LaForet does not suffer from such problems: He has captured this city — a burgeoning urban anomaly in the Nevada desert…

+